Назад

След пускането на новата тръба от Белмекен Перник на воден режим само през нощта

24.03.2020 г., стр. 6

Нивото на язовир „Студена“ се покачи до 8,7 млн. кубика

"Режимът на водата в Перник вече ще е само през нощта, а от 6,00 до 22 часа вода ще има"

Това обясни кметът на града Станислав Владимиров пред премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отиде в миньорския град за пускането на новия водопровод. Той поясни, че ако върви така, може да се махне и режимът на водата. Водопроводната мрежа на града вече е свързана с аварийното снабдяване през Мало Бучино и по него може да се подава вода от яз. „Белмекен“. Стойността на проекта е 27 млн. лева. Той бе изпълнен от държавната фирма „Монтажи“.

Премиерът благодари на работниците, на министрите, както и на градоначалника на Перник.

Кметът Владимиров докладва на Борисов, че язовир „ Студена “ се пълни с много добри темпове и вече в него има 8,7 млн. куб. метра вода. Той изрази надежда, че ако продължи със същите темпове, може в края на пролетта режимът на водата в града да бъде отменен.

"За радост и на Родопите има много сняг и „Белмекен“ се пълни", каза Борисов и добави, че този нов тръбопровод напролет ще стане резервен за Перник.

Владимиров пък вметна, че благодарение на него сега ще облекчат режима, а през това време ще оставят „Студена“ да се пълни.

Премиерът на свой ред припомни, че вчера е имало заседание на МС, като са приели точка, с която са дали съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Перник за осигуряване водоснабдяването на Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК-Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод.

„За да не стане така, че имаме тръба и вода, пък не можем да я ползваме“, каза на шега Борисов. От коментарите му пък се разбра, че е имало известно забавяне от страна на екоминистерството и издаването на разрешително от тяхна страна, което пък е предизвикало размяна на реплики между кмета на Перник и екоминистъра Емил Димитров. В тази връзка той ги посъветва да пият по една ракия и диалогът да продължи.

На мястото беше и икономическият министър Емил Караниколов, който пък увери, че КЕВР ще излезе с решение за да определи цена на водата.