Назад

След Нова година пускат 4 станции в „Овча купел"

17.09.2020 г., с. XI

След Нова година пускат 4 станции в „Овча купел"

 

В началото на 2021 г. столичният район „Овча купел“ ще се сдобие с метро. Тогава се очаква да бъдат пуснати четирите метростанции -„Овча купел“, „Мизия“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“, в които вече започнаха изпитания на трасето. Според прогнозите четирите нови станции на третата линия ще се ползват от 50 000 души на ден.

Сред тях ще бъдат и пътуващите по жп линията София - Перник. Те ще имат директна връзка с най-бързия и удобен обществен транспорт, след като на последната метро-станция - при околовръстния път при „Горна баня“, ще отвори малка жп гара, построена с изграждането на третата метролиния.

Освен това покрай новите станции в „Овча купел“ се изграждат и 3 буферни паркинга, в които ще има общо 650-700 места.

А от края на август, когато заработиха първите 8 станции от третата линия, пътуването от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ отнема под 15 минути.

По зелената метролиния се движат 20 влака „Инспиро“, произведени от „Сименс“. Новите мотриси са с модерен дизайн, климатична инсталация и намалени нива на шум. Новост по трасето са обезопасителните преградни стени срещу инциденти. Новият участък има модерни системи за автоматика и управление, монтирани за първи път в България.

С новия участък метрото вече е общо 48 км, с 43 станции, 3 линии и 4 маршрута, а София има мрежа от метролинии, както е било запланувано още през далечната 1972 г. Очакват се 25% намаление на трафика в района на новите станции, 14 000 коли по-малко и с над 11 000 тона намаление на изхвърляните вредни газове годишно.

С пускането на станциите в „Овча купел“ догодина софийското метро ще достигне 52 км и ще има 47 станции. Според далекоперспективната прогноза 12-те нови станции ще се ползват ежедневно от 110 000 души.

В момента влакчетата по третата линия се движат на 5 минути в час пик. След пускането на станциите в „Овча купел“ ще се прецени дали интервалът да се намали още.

 

Снимка на две колони - Така изглежда метростанция „Овча купел“, която ще бъде отворена в началото на 2021 г.