Назад

Строят нов парк "Кукуряк" в кв. „Овча купел"

29.10.2020 г., с. 6

 

СЛЕД 30 ГОДИНИ БОРБА НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОВЧА КУПЕЛ

Строят нов парк "Кукуряк" в София

На 100 дка ще има научен музей, амфитеатрална сцена и ботаническа градина

 

Нов парк с античен музей и амфитеатър ще бъде издигнат в столичния кв. „Овча купел".

Това става ясно от публикувано обявление на сайта на Столична община - район „Овча купел", според което проектът за изменение на плана за регулация и застрояване на района на парк „Кукуряк" е вече готов. Изграждането му е сред обещанията на кмета Йорданка Фандъкова към местната общност от кампанията й преди местните избори миналата година. То трябва да се случи в рамките на настоящия й мандат, който изтича през 2023 г.

Разположение

Паркът ще се намира на територията между бул. „Монтевидео" и улиците „Кукуряк", „761" и „Маестро Кънев". Сега на мястото има дива ливада, както и изоставени съоръжения от години неизползван научно-технически изследователски център на БАН. Предвижда се паркът да бъде изграден на 100 дка площ. Северната част от него ще е прилежаща на третата линия на метрото, а единият от изходите на метростанция „Овча купел" ще бъде на територията на парка.

Eкстри

Предвижда се от метростанцията кръгово около целия парк да бъде изградена велоалея. На територията на парка в частта на БАН ще се създаде музей за наука и технологии. В парка ще има още зона за културни мероприятия - амфитеатрална сцена. Предвидени са и пространство за арт инсталации и изложби на открито, както и открити ботаническа градина и природонаучен музей. Ще бъдат изградени и зона за спорт на открито, комплекс от детски площадки, както и зона за разхождане на домашни любимци. В частта към ул. „761" ще има алея с фонтани и кръгов шадраван.

Проект

Проектът на парк „Кукуряк" е изготвен от „Национален център за териториално развитие" ЕАД, дружество под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Подробният устройствен план (ПУП) на бъдещия парк е публикуван на сайта на направление „Архитектура и градоустройство".

Насрочено по закон за него е и обществено обсъждане. То ще се проведе на 12 ноември, четвъртък, от 18 ч. във физкултурния салон на 88-о СОУ в район „Овча купел" при спазване на епидемиологичните мерки.

Спорове

Тогава се очаква да се проведе и заключителната дискусия по проведеното на 15 октомври обществено обсъждане за ПУП на Овча купел 1 (4,5 и 6 микрорайони). Обсъждането се отличи с люто недоволство от страна на живеещите в района и заплахи за обжалване на плана в съда, ако бъде приет в предложения си вид от Столичния общински съвет.

Забележките на местните са срещу изграждането на зона за жилищно застрояване на общинските земи от метростанция „Овча купел" по течението на р. Суходолска до бул. „Ейбрахам Линкълн". Планът на общината е с тези терени да бъдат обезщетени собственици на реституирани частни терени в междублокови пространства в различни квартали на столицата.

Местната общност обаче настоява бъдещият парк „Кукуряк" да се разпростре и върху цялата тази територия. Така паркът би бил с двойно по-голяма площ (200 дка) и би осъществил функцията на зелен клин, който да осигурява приток на свеж въздух от планината Люлин дълбоко в урбанизираната среда на града, настояват местните в „Овча купел".