Назад

Отварят писта "Стената" на Витоша


26.03.2021 г., с. 8

 

СЛЕД 11 ГОДИШНА ПАУЗА

Отварят писта "Стената" на Витоша

Скиорите ще могат да стигнат до нея през „Лале 2”, свалят цените с 2 лв.

 

Ски пистата „Стената“ на Витоша заработи отново след 11-годишна пауза.

От днес тя е достъпна за всички почитатели на зимните спортове. Трасето е маркирано, а скиорите могат да стигнат до него през съоръженията „Лале 1“ и „Лале 2“. Това коментира пред „Телеграф“ Ян Калчев, зам. изпълнителен директор на спортно-техническата част на „Витоша ски“. “Много се радвам, че толкова бързо се разпространи новината. От сряда постоянно ми звънят приятели, за да ме попитат дали това е истина“, допълни Калчев.

Старт

Пистата „Стената“ е тази, която излиза пред хижа „Алеко“. За скиорите, които от години практикуват този спорт, тя е емблематична. От известно време се търсят всякакви варианти, за да се привлече вниманието на столичните скиори и сезонът да е успешен, коментира Калчев. „Освен да използваме неща, които ги има и съществуват, друго не ни остава“, допълни той. „Мотивацията ни е, че червената писта има склон и е сенчеста, което означава, че снегът ще се задържи повече. Голяма част от любителите на ски се надяват, още три седмици да има сняг“, каза Калчев. „Голяма част от хората мислят, че пистата „Стената“ е много трудна, но всъщност и тя си има своите варианти. Ако сравним червената писта и „Лалето“, тя е много по-лесна. Когато бях малък, много често съм се спускал по нея и от личен опит мога да кажа, че не е толкова страшна“, добави още Калчев.

Карти

От тази седмица намаляват цените на семейните лифт карти и те падат с 2 лв. Еднодневната семейна карта за родител с едно или две деца до 7 г. става 40 лв., като досега е била 42 лв. При семейство от двама родители с едно или две деца до 7 г. картата е 80 лв. Полудневните семейни карти за родител с едно дете или две деца ще ни струват 29 лева. За двама родители с едно или две деца пък ще е 58 лева.

Кабинковият лифт „Симеоново“ за цялото семейство поевтинява до 34 лв. в двете посоки. Целта е повече родители с деца да се възползват от перфектните условия за каране на ски в планината, коментира Калчев. Всички лифтове работят и са на разположение за туристите, спазват се всички ограничителни мерки. Работят пистите „Лале 1“, „Синя писта - учебна“, „Меча поляна“, „Ветровала“, в зависимост от времето „Лале 2“, „Лале 3“, „Черни връх“, „Синя писта“, „Зелена писта“, „Ски път Лапето“. Докато работят пистите, всяка вечер любители ще се радват на нощно каране.