Назад

Синя и зелена зона в София безплатни

17.03.2020 г., стр. 4

"Зоните за платено паркиране в София стават безплатни от днес до 29 март", съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във фейсбук. „Отменям временно почасово платено паркиране в „синя" и „зелена" зона. Мярката ще важи от 17 до 29 март, като в случай на голямо натоварване и липса на ред ще направим допълнителни промени. Екипи на ЦГМ ще следят за натоварването", написа Фандъкова. Решението идва, след като няколко дни от общината умуваха дали да се предприеме подобна мярка. Такава вече е въведена и в Плевен.

Другото разпореждане на Фандъкова е картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично да бъдат удължени, без да е необходимо отиване до пункт на ЦГМ.

На всички метростанции пък е въведена организация за напомняне на пътниците да запазват по-голяма дистанция един от друг. Фандъкова уточни също, че продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт, а екипи на транспортните оператори следят използването на всяка линия и се подготвя реорганизация спрямо натовареността.

40 кондуктори в автобуси и тролеи от градския транспорт във Варна пък са отказали да таксуват пътници, съобщи междувременно изпълнителният директор на общинската фирма инж. Злати Златев. Те са на възраст, която е сред най-застрашената от усложнения при коронавирус и решението им, продиктувано от страх от заразяване, е напълно разбираемо, допълни той. Колите на общинския превозвач „Градски транспорт" в морската столица се движат с делничен график. За шофьорите и кондукторите са осигурени маски и ръкавици. Извършва се регулярна дезинфекция след пристигане на начална и крайна спирка.