Назад

Северозападна България и Русе в плен на 48-часов снеговалеж

25.03.2020 г., стр. 7

София и Враца рекордьори по натрупан сняг за денонощие

8 от 10 общини във Врачанско без ток, силен вятър образува навявания, тирове закъсаха по пътищата

Късният снеговалеж затвори пътища и остави селища без ток. Сред най-пострадалите са общините във Врачанска област. Там от 8 общини 10 са без ток. София и Враца са рекордьори по натрупан сняг.

Усложнена като цяло е пътната обстановка в Северозападна България, където във вторник снеговалежът продължаваше второ денонощие. В цялата страна вчера беше в сила предупреждение за опасно време. Оранжев код за обилен снеговалеж беше обявен в областите Монтана, Враца, Ловеч и Габрово. В останалите райони беше издаден жълт код за сняг, в Централна и в части от Южна и Югоизточна България - за дъжд, а в по-голямата част от Черноморието предупреждението беше за силен вятър

Най-значителната снежна покрива е в планините, северозападната част на страната, Рило-Родопската област. Най-много сняг до вчера следобед беше натрупал в района на столицата -21 сантиметра, и в района на Враца - 25 см.

Шофьорите бяха призовани да карат внимателно и да тръгват на път подготвени. Властите предупредиха шофьорите да тръгват само при особена наложителност, защото има висока снежна покривка и в планините.

Освен с нарушенията в енергоснабдяването Врачанска област е и с най-голяма снежна покривка от 25 см, следвана от София. Електрозахранването беше прекъснато в населените места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Мизия, Криводол и Роман. Служителите на ЧЕЗ ползваха високопроходими машини за достигане до недостъпните участъци и преминаване през непочистени и непроходими пътища, съобщиха от дружеството. Край Враца на пътя за Оряхово край село Борован закъсаха автомобили. Причините - недобре почистен път и неподготвени за зимни условия коли.

Пътят Русе - Бяла беше затворен за преминаването на всякакви моторно-превозни средства поради струпване на тежкотоварни автомобили в участъка на „Мойсеев баир“, съобщиха от Областната администрация в Русе. Затруднения има и по пътя Русе - Варна, където в района на ДЗС и при разклона за Червена вода има закъсали автомобили. Проблемът беше и в силния вятър, който предизвикваше навявания.

Пътят между Мартен и Николово също беше затворен. Нямаше бедстващи хора, както и закъсали автомобили с пациенти на хемодиализа. Единствено в общините Иваново и Сливо поле имаше населени места без ток. В Ивановско без ток бяха селата Мечка, ЕЦръклево и Нисово, а частично без електроподаване е Тръстеник. В община Сливо поле частично без ток бяха самият общински център, а изцяло без ток са селата Борисово и Г олямо Враново. Прекъсвания в подаването на високо напрежение имаше и в квартал „Долапите“ като там се съобщава и за спукан водопровод. Такава беше обстановката в Русе и региона. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че ограничава движението на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуре-маркета през прохода Превала.

Това се налага заради силния снеговалеж и последващото снегопочистване. В София в нощта срещу вторник 140 снегорина почистиха и обработиха пътищата със смеси срещу заледяване. Обработени бяха и трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове. Във вторник започна почистване и в някои вътрешноквартални улици в столицата. Градският транспорт се движеше по обичайните си маршрути, съобщиха от Столичната община. Прогнозата на синоптиците е да вали сняг до днес сутринта.

След това ще има затопляне и в пове-чето райони ще вали дъжд. Температурите ще останат около нулата. Ще има заледявания, каза синоптикът Анастасия Стойчева пред БНТ вчера. Към края на седмицата очакваме да се върне пролетта. В началото на следващата седмица ще има повече слънце и по-високи температури, обясни синоптикът.