Назад

Счупиха рекордите на маратона в София


12.10.2020 г., с. 31

 

Счупиха рекордите на маратона в София

Неизвестен се опита да контузи сръбска звезда

 

Георги Банов

С два уникални рекорда завърши 37-ото издание на маратона на София. Подобрени бяха постиженията при мъжете и жените.

При мъжете мароканците Йосеф Сбай и Ратаи Ноуини сътвориха истинско шоу, като финишираха заедно, хванати за ръка. Така затрудниха министъра на спорта Красен Кралев, защото имаше само един лавров венец. В крайна сметка за победител бе определен Сбай с равно време с това на Ноуини. Двамата завършиха за 2.13:03 часа и близо 2 минути под рекорда на трасето. На трето място с изоставане от над 3 минути финишира Мохамед Али от Нидерландия. Считаният за фаворит преди старта Дънкан Коеч от Кения остана чак на четвърто място.

При жените украииката Виктория Хашиша завърши с 2.27:59 часа, което е постижение от световна класа и много под рекорда на трасето. Тя изпревари с 82 стотни от секундата кенийката Джебет Наом, която също бе под гросмайсторската норма от 2,30 ч. Трета остана пак кенийка - Синтия Косгей.

В полумаратона при мъжете Жан Самукека от Руанда спечели само със секунда преднина пред кениеца Джак Коеч след повече от 21 километра. Трети бе Богдан Семенович от Украйна.

При жените украинката Наталия Семенович категорично финишира с малко под минута пред Аделине Мусабиейезу от Руанда. Третото място спечели балканската шампионка на маратон Маринела Нинева. Полумаратонът бе валиден и за национално първенство. В него шампиони станаха Исмаил Сенанджи от Уганда, който от години се състезава за „Евър“ (Варна), и Нинева.

Българските победи бяха в най-късото бягане на 10 км.

Иван Попов спечели финалния спринт срещу Сава Тодоров при мъжете. При дамите Лиляна Георгиева бе с класи над останалите и завърши на 27 секунди пред Силвия Георгиева. Този старт бе помрачен от хулиганска проява на един от участниците. Още в началото в разрез с правилата той бе допуснат, без да се вижда номерът му. Мъжът с черен анцуг се възползва от недоглеждането на съдиите, издебна сръбкинята Оливера Йевтич и я бутна нарочно на жълтите павета, за да се контузи. След това духна някъде по „Дондуков“. Полицията има лицето му и заедно с организаторите го издирва. Постъпката бе изключително грозна, защото Йевтич от повече от 15 години участва на състезанието в София.