Назад

САЩ и Световният еврейски конгрес ни поздравиха

24.02.2020 г., стр. 2

Предотвратяването на Луковмарш. който се провеждаше в продължение на 17 години в София, е историческо събитие. Това каза вчера зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

В официално изявление Посолството на САЩ ни поздрави заради усилията на българското правителство да се противопостави на Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие. „Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество", написаха от мисията във Фейсбук.

Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер също изрази своята лична благодарност към политическите и съдебните власти в България. Той благодари на премиера Бойко Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че са прекратили годишната демонстрация в чест на генерал Христо Луков. След осуетяването на Луковмарш, който беше забранен със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, България беше поздравена от редица свои международни партньори и световни еврейски организации.

Зам.-министър Георг Георгиев обяви, че България няма да допусне и занапред петнящи държавата мероприятия като Луковмарш или негови видоизменения. „Тези прояви нямат място в София, в нашето  цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората, спасили преди 76 години 48 000 свои сънародници евреи", каза той. По думите му сме постигнали да не се разпространява „натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията".