Назад

Щандовете ще светят нощем


24.02.2021 г., с. 8

 

КНИГИТЕ НА "СЛАВЕЙКОВ" В СГЪВАЕМИ БИБЛИОТЕКИ

Прозрачни покриви се разстилат над томовете при дъжд

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

В сгъваеми библиотеки щандове, които светят нощем, ще бъдат подредени книгите на столичния площад „Славейков“.

Емблематичният книжен пазар, който бе закрит заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ през 2018 г., се предвижда да бъде възстановен с напълно различна визия. Дизайнът на новите щандове бе представен вчера пред комисията по бюджет и финанси към Столичния общински съвет.

Визия

Т.нар. светещи библиотеки представляват сгъваеми конструкции. Те се състоят от две отварящи се стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона. Колоната се монтира върху монтажен бетонов фундамент под настилката. Над отваряемите крила е разположена стъклена козирка. В стоманените крила са вложени библиотечни разгъваеми шкафове с допълнителни табли. Планира се да бъдат монтирани общо седем такива щанда на „Славейков“. Всеки от тях ще може да побере по около 200 тома книги.

Библиотеките са пригодени и за лошо време, като за предпазване от дъжд и влага се предвиждат специални прозрачни сгъваеми и водонепромокаеми покривала. Нощем пък щандовете ще бъдат осветени от вградени в рафтовете осветителни ленти, като се експонират книгите.

Трансформация

„Идеята на светещите библиотеки е да трансформират познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги - откакто те съществуват“, посочва авторът на проекта арх. Димитър Паскалев. Общинското дружество „Пазари-Възраждане“ планира да обяви конкурс за избор на изпълнител за изграждане на 7 такива съоръжения на обща стойност 276 хил. лева. Общински съветници от опозицията изразиха опасение, че цената е твърде висока. От ГЕРБ обаче посочиха, че тя е максималната и при конкурса може да бъде предложена и по-ниска. Очаква се „Пазари-Възраждане“ да си върне инвестицията за 2 - 3 години. Амбицията на проектантите е новите щандове да функционират поне още 30 години.