Назад

Щандовете ще бъдат с интернет и електромер


24.02.2021 г., с. 7

 

Щандовете ще бъдат с интернет и електромер

1400 тома книги в стъклени библиотеки се връщат на „Славейков“

 

Мария Нинова

1400 тома книги ще бъдат върнати на емблематичния площад „Славейков“. Те ще бъдат разположени в седем разгъваеми стъклени библиотеки. Това стана ясно по време на финансова комисия в Столичния общински съвет, където бе приет докладът за поставяне на преместваеми обекти тип библиотека-щанд на площада.

В него се предвижда поставяне на 7 обекта за книги на стойност 276 хил. лв., за които тепърва ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител. Именно за парите общинските съветници влязоха в спор. Опозицията скочи, че цената за един щанд е прекалено висока. От ГЕРБ обаче обясниха, че това е максимално заложената сума, която може да се отдели за въпросните библиотеки, и попитаха колегите си дали предлагат да се сложат „бараки и да се върнат кашоните с банани“. Очакванията са инвестицията да се възвърне до 2-3 години.

Проектът на арх. Димитър Паскалев предвижда разгъваемата библиотека да се състои от две отваряеми стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона. Колоната се монтира върху монтажен бетонов фундамент под настилката. Над отваряемите крила е разположена стъклена козирка. В стоманените крила са вложени библиотечни разгъваеми шкафове с допълнителни разгъваеми табли. Шкафовете са с 8 рафта. Гърбовете на библиотеките са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Системата е проектирана да съхранява около 200 тома книги, които в разгънато положение да могат да се експонират и продават на открито. Горните три рафта са подходящи за перпендикулярно редене на книги, като са достъпни с лека преместваема стълбичка. Долните рафтове са проектирани за експониране на книги гръб в гръб, така че кориците им да бъдат изложени към публичното пространство в затворено положение.

За работата на продавачите са предвидени сгъваема седалка, сгъваем работен плот за лаптоп, контакт, интернет, осветление. Също така и вертикално електрическо отоплително тяло, монтирано в носещата стоманена колона, както и контролен електромер към всеки щанд. Предвидени са две озвучителни тела, които могат да бъдат свързани в обща озвучителна система на пазара.

Библиотеките може да действат и в лоши метеорологични условия, като за предпазване от вода и влага се предвиждат специални прозрачни сгъваеми и водонепромокаеми покривала. При затваряне двете крила се заключват, като в тях се сгъват и прибират всички елементи и аксесоари, както и стоката. Нощем библиотеката е осветена от вградени в рафтовете осветителни ленти, като се експонират книгите.

„Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги - откакто те съществуват" , се посочва в концепцията на арх. Паскалев. Пазарът за книги бе закрит при започването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ през 2018 г.