Назад

Само пешеходци пред „Св. Ал. Невски“, площадът осветен като в Оксфорд

21.05.2020 г., с. 2

 

Минимални намеси в проекта за района около катедралния храм в София

Само пешеходци пред „Св. Ал. Невски“, площадът осветен като в Оксфорд

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Минимални намеси, ново градско обзавеждане с класически дизайн, характерен за центъра на София, и ново решение за уличното осветление. Това са част от промените в проекта за обновяване на зоната около храма „Св. Александър Невски“ в София.

Преработеният проект може да се види на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство. До 1 юни по него може да се внасят становища, а за 3 юни е предвидена онлайн дискусия. Проектът касае зоната между улиците „Г. С. Раковски“ и „Московска“, бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“ и ул. „6 септември“.

Преработката е дело на екипа арх. Иво Пантелеев, който през 2013 г. спечели конкурса за обновяване на тази част от центъра. Неговото бюро АДА спечели и конкурса за визията на зоната около ул. „Граф Игнатиев“. При ремонта там обаче имаше проблеми с изпълнението, с новото трамвайно трасе, настилките и ограничителите, чийто вид бе променян няколко пъти.

През 2019 г. общината поиска промени в проекта за зоната около храма, след като се установи, че ще има проблем с отводняването на площада. Това стана ясно при обновяването на част от прилежащите пространства. От НАГ поискаха ново решение за градината зад Военния клуб със запазване на алеите, скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец, както и премахване на предвидените пейки в тревните площи. От общината настояваха за максимално запазване на вида и местата на градското обзавеждане в зоната, като се предвидят нови елементи с класически дизайн, характерен за центъра на столицата. Проектантите трябваше да представят ново решение за уличното осветление, съобразено с изискванията на Министерството на културата в зоната около храма, част от ул. „Оборище“ и пл. „Народно събрание“. Трябваше да се актуализират детайли и фрагменти в проекта, свързани с настилките, достъпната среда и др.

Отводняването на площада около храма трябваше да се съобрази с канализационнната мрежа ида отпадне първоначално предвиденото разширяване на тротоара по югозападната дъга на площада около НС. А планираните самопочистващи се обществени тоалетни - да сменят местоположението си.

Като изискване на възложителя се въвежда и етапност на проекта. Той ще се реализира на 10 етапа. От сайта на НАГ става ясно, че така ще се намалят неудобствата за живеещите в зоната.

На пл. „Св. Ал. Невски“ ще се подмени изцяло настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи и ще се оформят тактилни ивици. Същото се предвижда и за тротоарите на пл. „Народно събрание“.

За ул. „Московска“ и пл. „Гина Кунчева“ промените касаят паважната настилка, която ще се пренареди. Тротоарите там също ще са нови.

В участъка от ул. „Шипка“ - между ул. „Париж“ и ул. „15 ноември“, се подменя пътната настилка със средноразмерен паваж, а по тротоарите - със светлосиви гранитни плочи

Уличното осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, част от ул. „Оборище“ и на пл. „Народно събрание“ ще е с нов дизайн. По ул. „Оборище“ и около пл. „Св. Ал. Невски“ ще има 12-метрови стълбове на уличното осветление. Дизайнът им е „исторически“, като е използван пример от Оксфорд. Окончателното решение за дизайна и височината им ще бъде взето след монтиране на мостра. Първоначалният проект предвиждаше там да има високи светлинни мачти, които отпаднаха. Отдавна бе решено и в настилката на площада да няма символни златни павета.

Остава идеята зоната пред храма да стане пешеходна и трафикът да се забрани до ул. „Раковски“.

Около пл. „Народно събрание“ ще има съвременни осветителни тела с модерна визия.

В градината зад Военния клуб се запазват алеите, с частична корекция на джобовете за пейки, подмяна на настилката и част от бордюрите. Там ще се обновят пейките и кошчетата, ще се поставят и стойки за колела. Планира се обновяване на зелените площи и Wi-Fi зоните. А контейнерите за смет ще слязат под земята.

 

Главният архитект Здравко Здравков:

Ще искаме мостри на всичко - плочки, пейки, кошчета

Проектантът на зоната се задължава да представи мостри от всички материали и елементи на градското обзавеждане за одобрение. Изискват се и мострени полета, илюстриращи проектните решения.

„Целта е да се запази максимално съществуващото положение. Настояхме да се запази паважната настилка в зоната около храма, ще се ремонтират само тротоарите, за да са с единна визия. Въвеждаме етапи на реализацията, за да не създаваме неудобства за хората. Като цяло намесите ще са минимални, за да се опази автентичният образ на зоната“, обясни пред „24 часа“ главният архитект на София Здравко Здравков. За всяко нещо, което ще бъде поставяно - плочки, пейки, кошчета, осветителни тела, първо, ще бъде представена мостра в мащаб 1:1 и чак след това, ако получи разрешение, ще се монтира.

Експертен съвет ще обсъди постъпилите препоръки, а проектантът ще трябва да се съобрази със становището на специалистите.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че тази година ремонти в центъра няма да има. Така проектът вероятно ще се реализира догодина. Заради промените ще се прекрати и договорът с изпълнителя на зоната „ПСТ груп“. Същото решение е взето и за другата зона в центъра - около ул. „Шишман“.