Назад

Само един ауспух бълвал отрови в първия ден от проверките с газанализатор

13.02.2020 г., стр.8

Даринка Илиева

Един нарушител бе хванат в първия ден на проверките с газанализатор за цапащи коли в София. Автомобилът е спрян от движение, докато не бъде отстранена повредата. Пътни полицаи са проверили изправността на очистващата инсталация на 60 автомобили и камиони до 18 ч вчера.

Всички спрени от Пътна полиция автомобили са били технически изправни.

По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова КАТ започна от вчера постоянни проверки на пътя, при които от движение ще се спират автомобили и камиони, които замърсяват въздуха.

Проверките се правят с газанализаторите, които преди 2 г. Столичната община купи и предостави на КАТ.

„Проверките ще са постоянни, не става дума за акция. При установяване на нарушение на водача ще се съставя акт и автомобилът ще се спира от движение до отстраняване на проблема. Проверката с газанализатор отнема 30 секунди. Данните се записват в устройството и след това принтер разпечатва стойностите, измерени от апарата“, обясни главен инспектор Христо Петров. Проверките на пътя ще се правят с два газанапизатора, а останалите устройства са в пункта на КАТ за регистрация на автомобили.

Столичният инспекторат пък продължава с проверките за мръсни гуми и ходова част на камионите. От началото на годината са проверени 96 превозни средства и са съставени 14 акта за нарушения. "Има тенденция за намаляване на този тип нарушения", отчете - Полина Асенова от Столичния инспекторат.

В сряда бяха съставени 4 акта за цапащи камиони.