Назад

Със суперкомпютъра България става дигитален хъб


22.12.2020 г., с. 4

 

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР:

Със суперкомпютъра България става дигитален хъб

 

СИМОНА ГОЦОВА

Изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за целия регион. Това заяви финансовият министър Кирил Анананиев, след като вчера заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, икономическия министър Лъчезар Борисов, еврокомисарят Мария Габриел, бившият президент Росен Плевнелиев инспектира строящата се в момента сграда на суперкомпютъра в София Тех парк в столицата. Затова и към момента правителството е предоставило 20 млн. лв. за доставката и експлотационните разходите за иновационна инфраструктура. Иновациите са много важни за нас“, каза Борисов. Той изтъкна, че само за деня икономическото министерство е превело близо 7 млн. лв. за иновации през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица.

По време на събитието стана ясно, че освен суперкомпютъра, ще бъдат изградени и допълнителни пътни връзки към него. Така ще бъде създадена нова улица „Северна“, успоредна на Цариградско шосе, с дължина около 900 м., която ще бъде с две ленти на посока, както и широк тротоар от 5 м и осветление. Ще има и нов участък и разширение на още една улица - „Йордан Венедиков“, която ще свързва комплекса с Цариградско шосе. За целта ще бъдат инвестирани 5 млн. лв. Фандъкова посочи, че ще бъде изградено и ново училище в региона, което да се възползва от инфраструктурата.

Първата копка на сградата бе направена преди няколко месеца, като тогава започнали и разговорите за по-добра достъпност до обекта. „Последната година даде ясен отговор на всички, че науката и технологиите са тези, които могат буквално да спасят човечеството. Суперкомпютърът ще предостави на българските учени възможността за иновации и възможността да работят заедно със своите колеги от Европа“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.