Назад

Събарят постройки в имот на Божков

27.08.2020 г., с. 7

 

След наредена от прокуратурата проверка за незаконни строежи

Събарят постройки в имот на Божков

Издадени са заповеди за премахване на 3 сгради във „Вила Аглика" на Витоша

Даден е 14 дни срок за доброволно изпълнение
 

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал заповеди за премахване на три незаконни постройки в комплекс „Вила Аглика", собственост на Васил Божков. Бизнесменът има 18 обвинения по 2 дела и е в Дубай. Както писа „Труд", по разпореждане на Върховна административна прокуратура започнаха проверки на сгради в Природен парк „Витоша", която все още продължава. От Дирекция „Общински строителен контрол" на Столична община са установили нарушения във „Вила Аглика", която е бивша резиденция на Тодор Живков.

Издадените заповеди са за двуетажна офис-сграда с гараж, складове и два навеса, едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полу-подземен гараж - оранжерия и едноетажен склад. Изграждането им е станало без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж и в несъответствие с Плана за управление на парк „Витоша" и специализирания подробен устройствен план.

Определен е 14-дневен срок за доброволното изпълнение на заповедите за събаряне от влизането им в сила. Преди извършването на строително-монтажните работи по премахването на строежите, търговското дружество на Божков като стопанин на вилата, е длъжно да внесе в район „Витоша" план за управление за строителните отпадъци и план за осигуряване на безопасност при разрушаването.