Назад

С 3 млн. лв. стара топлоцентрала става център за изкуство

16.04.2019 г., стр. 8

ДАРИНКА ИЛИЕВА

3 млн. лв. за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк в център за съвременни изкуства ще отпусне Столичният общински съвет в четвъртък. Процедурата за избор на изпълнител ще бъде пусната другата седмица. Това съобщи шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева.

Трансформацията на старата топлоцентрала ще отнеме около 1 г., а проектът е за общо 5,5 млн. лв. През 2017 г. Столичната община обяви конкурс за визията на бъдещия център за съвременно изкуство, който бе спечелен от архитектурното ателие „Колев - Сърбова".

Проектът предвижда там да има 2 зали за сценични изкуства - едната с 450-500 места, а по-малката ще е за 80 души, ателиета за работа с деца, а под хълма, в който са стояли старите резервоари -място за 6-7 гостуващи артисти, тъй като центърът ще развива и резидентска програма. За да осигури финансиране и от държавата, общината планира центърът да стане Регионален културен институт.

81 000 лв. ще струва поставянето на инсталацията „Един човек" на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. Тя е дело на Венелин Шурелов и се състои от 56 LED екрана, подредени като човешка фигура. По тях ще се излъчват кадри от София и такива от околното пространство в реално време.