Назад

С 12 деца в група градините отварят най-рано след седмица

15.05.2020 г., с. 3

 

С 12 деца  в група градините отварят най-рано след седмица

Без такса за допълнителни дейности в столицата, ако родителите са без работа

 

Детските градини ще отворят, но в групите ще има до 12 деца. Засега това е планът, като това може да стане най-рано след седмица, стана ясно от изявленията на здравния министър Кирил Ананиев и шефа на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Мониторираме какво става в другите държави с отварянето на детските градини. В Германия се отчита, че остават рисковете. С премиера обсъдихме, че поне още седмица у нас градините не бива да се отварят", отговори ген. Мутафчийски на въпрос на „24 часа" за забавачките.

Здравният и образователният министър преди това ще подготвят алгоритъм как да работят.

Образователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им склонни ли са да пуснат децата си на градина и откога и при какви условия.

Анкетата ще остане активна до 18 май, а резултатите от нея ще бъдат готови два дни по-късно. 

Столичната община пък разработва модел за директна подкрепа на семейства с двама безработни родители, чиито деца посещават градина. Идеята е те да бъдат освободени от таксите за допълнителни образователни дейности, съобщи зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

„Вероятно таксите ще са за сметка на общинската дирекция по образование. Първо трябва да направим анализ за колко деца става дума. Това ще стане, след като приключи приемът за новата учебна година. Вероятно при записването родителите ще подават заявление в детската градина. Така ще дадем възможност на тези, които са останали без работа по време на кризата, но при кандидатстването все още не са били съкратени и са подали данни, че работят, да променят информацията", уточни той.

След като е готов анализът, ще се прецени и колко от допълнителните услуги за децата с двама безработни родители ще са за сметка на общината. Вероятно за тях ще са безплатни 1-2 от допълнителните курсове - чужд език, спортни дейности, танци и др. Докладът с модела за подкрепа ще бъде внесен преди началото на новата учебна година, увери доц. Чобанов.

Подобно предложение за подкрепа отправиха на сесията вчера от групата на БСП в СОС. То обаче не бе прието. Според доц. Чобанов, ако предложението на БСП влезе в сила, това означава, че родителите на останалите деца в групата ще плащат услугите за тези с двама безработни родители. Това не е справедливо и идеята е неприложима на практика, обясни той. (24 часа)