Назад

Румънски филм с наградата "София - град на киното"

18.03.2019 г., стр. 19

"Прасето" на Драгомир Шолев получи три отличия на 23-тия СФФ

189 филма от 53 държави бяха представени на 23-тия международен "София филм фест". 300 бе броят на международните гости - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. На 16 март в зала 1 на НДК се състоя церемонията по раздаването на наградите.

Международното жури за първи и втори игрални филми под председателството на Ник Пауъл връчи Голямата награда "София - град на киното" за най-добър филм в международния конкурс на румънския "Чудовища" - реж. Мариус Олтеану и продуценти Клаудиу Митку, Карла Фотеа и Мариус Олтеану.

Специалната награда на журито отиде при "Прасето" на Драгомир Шолев. Той получи още две престижни отличия - за най-добър български игрален филм и приза на ФИПРЕССИ. Отличието за режисура бе присъдено на Нора Фингшайд за "Извън системата" (Германия). Наградата "Джеймисън" спечели "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев, а Почетен диплом на журито бе определен за "Пипнах те!" на Стефани Дойчинова. Фаворит на публиката от международния и балканския конкурс стана "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов.

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм спечели "Нейната работа" (Гърция-Франция-Сърбия) на Никос Лабот. Почетен диплом получи "Товарът" (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на Огньен Главонич. Като най-добър документален филм бе посочен "Тайният живот на Вера" (Финландия-Дания-България) на Тонислав Христов. Почетен диплом в този раздел взе "За бащите и синовете" (Германия-САЩ-Сирия-Ливан-Холандия-Катар) на Талал Дерки.

Гилдията на българските кинокритици връчи приза за балкански филм на "Пеперуди" (Турция) на Толга Карачелик. Наградата на младежкото жури в международния конкурс спечели "Техеран, град на любовта" (Иран-Великобритания-Холандия) на Али Джаберансари.

Наградата на София на Столичната община бе връчена на режисьорите Кшищоф Зануси (Полша) и Биле Аугуст (Дания), и на композитора и музикант Кирил Маричков. Приза на СФФ почетен диплом бе присъден на киноведа Искра Димитрова.

Отличия на 16-ото издание на "София мийгингс" получиха проекти от Израел, България, копродукция на Турция-България-Канада и др.