Назад

River Park – най-зеленият квартал на София

17.09.2020 г., с. XIX

 

River Park – най-зеленият квартал на София

 

∙ Разположен на 215 000 кв. м в полите на Витоша и на крачки от Околовръстен път -идеалният дом на 352 семейства

∙ Спокойна и хармонична среда за безценни семейни моменти

∙ Паркиране без проблем, зареждане на електрически коли във всеки гараж, соларни панели

Най-зеленият квартал на София - River Park, разположен в кв. „Симеоново“, в полите на Витоша, край река и на 15 минути от центъра на столицата, предлага не просто идеалния дом за 352 семейства. Това е място за сплотена общност от хора, които споделят спокойна, здравословна среда и искат да отглеждат децата си далеч от стресиращото темпо на градската среда.

River Park е един от най-мащабните частни проекти в столицата в последните години - инвестицията е за повече от 80 млн. евро.

Новият зелен квартал включва общо 352 модерни еднофамилни жилища, сред които редови, къщи близнаци и самостоятелни.

Всяка къща, независимо от типа, ще разполага с двор за индивидуално ползване и паркоместа. Площта на жилищата варира от 184 кв. м при редовите до 490 кв. м при самостоятелните, така че всеки обитател да получи пространството, от което се нуждае.

Жителите на River Park няма да се тревожат и за обичайните за София проблеми с паркирането около дома. Собствениците на редови къщи ще разполагат с 2 паркоместа, а в къщите близнаци и самостоятелните къщи - с гараж за до 4 и 6 автомобила. Това ще осигури допълнително спокойствие на жителите и техните гости.

Предвидено е строителството да се извърши в 3 фази. При първата, която се изпълнява в момента, се изграждат 110 къщи, чието въвеждане в експлоатация се планира през 2022 г.

Комплексът се радва на голям интерес и близо 50% от имотите вече са договорени.

Зад идеята за създаване на най-зеления квартал стои „Недвижими Имоти Дивелъпмънтс“ - дъщерно дружество на Dynamic Group - компания с над 40 години международен опит в сферата на недвижимите имоти.

Официален представител на инвестиционното дружество и изпълнителен директор на River Park е Ори Нив, мениджър с над 20 г. професионален опит в България.

Различният и уникален River Park

Според Ори Нив „едно от най-ценните предимства на River Park е локацията“.

Все по-забележимо е желанието на съвременните градски хора да живеят в спокойна, сигурна и здравословна среда, да осигурят най-добрите условия за живот за своите семейства.

Според строителните тенденции жилищните и офис сградите отстъпват място на комплексите от затворен тип, които са най-предпочитани от търсещите дом в последните години - заради по-голямата сигурност и възможността за създаване на една сплотена общност.

Животът с COVID-19 също оказа влияние на пазара за недвижими имоти. Принудителното затваряне в домовете накара много хора да се замислят колко важен е изборът на дом.

River Park е разположен на няколкостотин метра от околовръстния път на София в непосредствена близост до бъдеща метростанция в подножието на едно от най-големите богатства на София - Витоша.

Шофирането до центъра на столицата отнема около 15 минути, а до Симеоновския лифт се стига пеша за не повече от 5 минути.

Подобно на много европейски столици София се превръща в мегаполис и разширява границите си. В следващите години в района се очакват големи подобрения на инфраструктурата, които ще направят локацията още по-добро място за живот - ще се изгради метростанция, ще се обнови лифтът на Симеоново, ще се реконструират пътните артерии. Освен със стратегическа локация River Park впечатлява и с огромни зелени площи. Комплексът е проектиран с много ниска плътност на застрояване - едва 15% от площта ще бъде заета от жилища.

Фокус при планирането на River Park са свободните пространства, зелените площи и местата за отдих и забавления.

Хадар Шамаи, проектен мениджър на River Park, припознава своята философия и ценности: „Идеята зад проекта е да създадем идеалната среда за безценните моменти, прекарани с най-близките, да създадем единна общност от семейства, които споделят спокойна и здравословна среда за живот и отглеждане на децата си в настоящата стресираща и динамична градска среда.“

Къща край реката

Името на комплекса не е случайно. Сред предимствата на River Park е живописната река, която е не само част от уникалния пейзаж, но и предоставя нови, различни възможности за развлечения.

Настоящите и бъдещите родители ще оценят множеството спортни съоръжения в комплекса, както и факта, че в съседство на River Park инвеститорът ще построи детска градина, където децата да растат заобиколени от зеленина непосредствено до дома.

Специално внимание е обърнато и на придвижването в самия квартал River Park. Използвани са съвременни техники и подходи за умно планиране на инфраструктурата в комплекса за оптимален контрол върху трафика. Предвидена е вътрешна улична мрежа със споделено пешеходно и автомобилно движение.

Къщите, или как изглежда „идеалният дом“

Проектът е дело на „Иво Петров - Архитекти“ - едно от малкото български архитектурни студиа, които имат капацитет да проектират жилищен комплекс от подобен мащаб.

„Проектирането и реализацията на подобен комплекс е истинско предизвикателство. Убеден съм, че сме материализирали представите на модерните хора за идеалния дом“, споделя арх. Цветан Петров, мениджър на архитектурното бюро.

Къщите на River Park впечатляват със съвременен дизайн и архитектура -просторни, светли помещения, големи прозорци и изчистени форми и линии, които носят усещане за чистота и уют. Така актуалният минималистичен скандинавски стил в комбинация с използваните устойчиви и съвременни материали допринася за модерната, луксозна визия на къщите в комплекса. Освен с външния си вид домовете в River Park очароват и с гледка към планината и големия град.

Комплексът се изгражда от „Калистратов труп“, която с опита си в строителството на обществени, административни, производствени и жилищни сгради печели доверието на инвеститорите.

Факт е и сътрудничеството с „УниКредит Бул-банк“, която финансира изграждането на River Park.

Живот сред природата с мисъл за нея

В последните години столицата се сблъсква с проблемите на големите световни градове в XXI век - замърсяване на въздуха, презастрояване, градска горещина и промяна на климата. Решението е просто - повече зелени пространства и развиване на градското биоразнообразие. Затова и столичани все повече се обръщат към природата и предпочитат домът им да бъде в здравословна среда. Коронавирус пандемията даде още по-силен мотив да се търсят зелени пространства за обитаване.

Връзката с природата е основна ценност зад проекта River Park и не-случайно в изграждането му са заложени различни екологични решения.

Едно от тях е оборудването на всички къщи със соларни панели за допълнително подгряване на топла вода. При всяка къща е предвидена възможност за зареждане на електромобили.