Назад

Връщат децата в градините в София с COVID декларация


30.12.2020 г., с. 2

 

Решават за учениците над четвърти клас по-късно

Връщат децата в градините в София с COVID декларация

Фандъкова увери: Забавачките са готови да посрещнат малчуганите на 4 януари

 

МАРИЯ НИНОВА

Родителите, решили да върнат децата си на ясла и детска градина от 4 януари в София, ще трябва да попълнят ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ, в която се посочва, че наследника им не е бил в контакт със заразен от коронавирус. Това стана ясно при инспекцията на кмета на града Йорданка Фандъкова в 90 ДГ „Веса Паспалеева“ в район „Надежда“.

Фандъкова посочи, че малчуганите ще се върнат в градините при строг контрол и дезинфекция с цел да се опази здравето им, както и това на персонала.

„Всички детски градини са готови да приемат деца на 4 януари, както е заповедта на здравния министър. След това в рамките на една седмица ще следим много внимателно данните и ще вземем решение за училищата по какъв начин, как поетапно да стане връщането на учениците, ако обстоятелстватa позволят”, каза кметът и допълни, че

ОТ ПОНЕДЕЛНИК СЕ ВРЪЩАТ И МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ ДО 4 КЛАС.

„След това ще се мисли за по-големите ученици“, заяви Фандъкова.

Градоначалникът коментира, че Коледа ни донеса надежда с идването на ваксините. „Започна ваксинсацията на медиците, включително на тези в общинските болници, където вече 75 човека са имунизирани. Процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, дисциплината“, заяви кметът и благодари на всички, които спазваха мерките на Коледа.

70 млн. лв. са заложени през 2021 г. за проектиране, отчуждаване И СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, обяви още Йорданка Фандъкова. Тя за пореден път изтъкна, че до 3 години в София трябва да бъде решен проблемът с недостига на места за децата от 3 до 6 години.

ДГ №90 е обновена с европари и е част от големия проект на кметството за модеранизацията на 25 училищата и детски градини в пет района.

„С обновяването на тази детска градина и на 102-ро училище в „Надежда“ приключваме проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“. По него В „НАДЕЖДА“ СА РЕНОВИРАНИ 12 УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ, останалите са в районите „Връбница“, „Илинден“, „Средец“ и „Красна поляна“. Догодина пък ще бъде готов и ремонта на 9-та Френска гимназия.

В момента се подготвя проект за строителство на нова детска градина за 6 групи в „Надежда“. „Надяваме се следващата година да започне строителството. С изграждането на тази детска градина ще обхванем всички деца и няма да има чакащи в района“, каза кметът на район „Надежда“ Димитър Димов.

Фандъкова обобщи също, че в над 60 детски градини в града има басейн.