Назад

Ремонтират езерото с лилиите и 28 000 кв. м алеи в Борисовата

15.01.2020 г., стр. 8

Емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина ще бъде ремонтирано тази година.

Обновяването му е част от мащабен проект за близо 12 млн. лв. на Столичната община за възстановяване на елементи на площ от 300 дка в най-големия софийски парк.

Кметството ще кандидатства за финансиране на ремонтните дейности в Борисовата градина по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка без ново застрояване, подчертаха от общината.

Малкото езеро в сърцето на Борисовата градина е създадено през 80-те г. на XIX в. от градинаря Даниел Неф на мястото на мочурище. Първоначално е известно като рибното езеро, защото освен водни лилии в него имало и червени рибки.

Ремонтът ще се прави на етапи. Ще се обновят 28 хил. кв. м асфалтови алеи, които досега не са били ремонтирани, ще се възстановят обществената тоалетна, която се намира между читалнята и „Маймунарника“, чешмите и алпинеумът. Плановете са да се постави алейно осветление, да се разшири видеонаблюдението в историческата част на парка, да се изграждат ВиК мрежа и поливна система.

Това е пореден етап от обновяването на парка. През 2019 г. бе възстановен розариумът с 2000 рози заедно с фонтан. Поставиха се 79 нови пейки, 20 кошчета и чешма. В участъка се ремонтираха алеи, постави се осветление и поливна система. Ремонтът струваше 781 000 лв.