Назад

Ремонтът на „Арсеналски" приключва за Великден

18.04.2019 г., стр. 6

Асфалтирането на обособеното трасе по столичния булевард „Арсеналски", по което ще върви тролей №7, ще приключи преди Великден. Това стана ясно при инспекция на зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов вчера.

Той обясни, че изпълнителите са обещали да приключат ремонта около 25 април, ако метеорологичните условия позволяват. След това в трасето влизат строителите от „Столичен електротранспорт", които трябва да изградят контактната мрежа за тролейбусната линия. „Към края на май строително-ремонтните дейности по линията на тролей №7 трябва да са приключили", заяви шефът на транспортното дружество Евгени Ганчев.

Новата тролейбусна линия ще замести трамвай 6, който бе спрян от движение с решение на Столичния общински съвет миналата година. В момента тролей 7 върви от Сточна гара до „Люлин". Новият маршрут ще бъде от „Манастирски ливади" по ул. „Костенски водопад", „Бяла черква", „Арсеналски", по обособеното трамвайно трасе, по „Черни връх", „Фритьоф Нансен", след това към Руски паметник, „Опълченска" и „Люлин". Това ще е най-дългото тролейбусно трасе в града - цели 14 километра, а интервалът на движение ще бъде между 8 и 10 минути.

При пускането на новото трасе за тролей 7 ще има временен маршрут заради строящата се метро-станция на ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Левски". Първоначално тролеят ще се движи на две части - от „Люлин" до Сточна гара и от „Манастирски ливади" до Сточна гара.

След като метростанцията бъде готова и на бул. „Левски" при кино „Одеон" бъде разрешен ляв завой по бул. „Патриарх Евтимий", тролей №7 ще върви вече по постоянния си маршрут.