Назад

Пуснаха Южната дъга до Герман – реконструираното трасе е с 6 ленти

02.11.2020 г., с. 9

 

Реконструираното трасе е с 6 ленти

Пуснаха Южната дъга до Герман

Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет, а проектът ще завърши в по-ранни срокове

Има 2 локални платна и тротоари

 

За улеснение на трафика през зимата се пуска движението в 2,5-километров участък от директното трасе на Южната дъга на Софийския околовръстен път от връзката с АМ „Тракия“ до пътен възел „Герман“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отсечката е част от реконструкцията на 6 км от Околовръстния път между квартал „Младост“ и АМ „Тракия“, а целта е да се улесни пътуването през предстоящите зимни месеци и да се повиши безопасността. В 2,5-километровия участък трафикът ще е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел „Лозен“ ще се използват и локалните платна.

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, което стартира през октомври миналата година, съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма“ и „Тракия“, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

Движението по въпросния участък се пуска с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

Новите 6 километра по договор трябва да са готови до края на 2021 година, но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да завърши по-рано, информираха от Столична община.