Назад

Регионалното министерство оставя 4 квартала без ВиК


03.06.2021 г., с. 7

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова алармира:

Регионалното министерство оставя 4 квартала без ВиК

250 млн. лева са необходими за проектите в Панчарево, Кремиковци, Волуяк и Ботунец

Изключени са от Плана за възстановяване

 

Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столична община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ. За това алармира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектите за изграждане на ВиК в агломерации “Панчарево - Кокаляне”, “Кремиковци - Сеславци”, “Волуяк” и “Ботунец” са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г., посочва Фандъкова.

Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие бил, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен.

“Запознахме регионалния министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по Оперативна програма “Околна среда”, при която стоят същите правила и принципи”, заяви още Йорданка Фандъкова във фейсбук.

По думите ѝ получили уверение от министъра на регионалното развитие арх. Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана. Градоначалникът подчертава, че жителите на тези квартали и населени места в районите “Панчарево”, “Връбница” и “Кремиковци” очакват от дълго време стартирането им.

“Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост”, категорична бе Фандъкова.