Назад

Разширяват с три групи забавачката в „Красно село“

24.06.2020 г., с. 6

 

Разширяват с три групи забавачката в „Красно село“

 

Столичната община е подготвила програма на стойност 2,5 млн. лв. за летни ремонти на училища и детски градини. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новата сграда към детска градина 124 „Бърборило“-в район „Красно село“.

Парите ще бъдат отделени от приватизационния фонд на общината.

„Към момента поради обжалване на решението на СОС за създаване на ръководния орган на фонда той не работи. Затова районните кметове в 12 района ще започнат процедури за избор на изпълнител за ремонтите, а когато фондът заработи, ще се гласуват тези средства, които са налични. Независимо от финансовото състояние на общината няма да спестяваме от училища и детски градини“, категорична бе Фандъкова.

За строежа на детската градина в „Красно село“, която инспектира, Фандъкова обяви, че това е била една сграда с азбестови панели.

„28 такива сгради имаше в София. 10 вече са престроени. Очаквам през есента градината да отвори отново, като освен 4-те съществуващи групи ще разкрием още една за 25 деца. По идея на директора ще открием още 2 нови групи за обучение по метода ,„Монтесори“ в двата стари физкултурни салона“, обясни градоначалникът.

Фандъкова припомни, че Столичният общински съвет разглежда предложението за изваждане на терен от 7 дка в Горубляне от капитала на „Софийски имоти“, на който да изгради детска градина.

Не е изключено критерият за уседналост за прием в детска градина и училище да стане по град, а не по район, както е сега. Това заяви зам.-кметьт по образование в Столичната община Тодор Чобанов.

„Общинските съветници са много активни по тази тема. Не изключвам този сценарий. Това решение е и политическо за това каква ще бъде уседналостта. Законът я третира не през призмата кой колко д ълго е живял в града, а законът казва, че интересът на детето е да посещава детско заведение или училище най-близо до постоянното му жилище, т.е.  за администрацията това е подходът към уседналостта СОС е политически орган, той може да вземе друго решение, което да допълни или промени философията на закона“, заяви Чобанов пред БГНЕС.

По думите на зам.-кмета по образованието наесен ще бъдат обявени около 2000 места за прием в детските градини.

“Предстои есенно класиране. Първото е на 30 август. В СОС е внесен доклад, който ще позволи незаети места, това са местата за СОП и хронични заболявания да бъдат освободени за класиране по общия ред. Броят на децата със СОП и хронични заболявания не е голям, на последното класиране бяха 30-40. Понастоящем има около 2500 незаети места и от тези категории ще бъдат насочени около 1500 към общата опашка. До края на годината се очаква да бъдат пуснати нови обекти с около 500 места, като нови 60 места от 124 ДГ ще бъдат предложени за класиране на деца от района“, поясни Чобанов.