Назад

Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси

04.06.3030 г., с. 4 – 5

 

След като написаха промените в наредбите, поискани от кмета Фандъкова –

Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси

Ще може да се правят в първите два етажа на сгради

Разрешава се занималнята, кътовете за хранене и спалните да са в едно помещение

Вдигат от 1,60 на 2,20 м оградите, за да не ги прескачат вандали

 

Даринка Илиева

Поне 100 детски градини в София ще могат да се разширят и да приемат повече деца. Това съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като министерствата на регионалното развитие и на здравеопазването публикуваха за обсъждане промените в три наредби.

Те бяха поискани преди седмица от Фандъкова, за да може общината да ускори строителството на детски градини и по-бързо да реши проблема с недостига на места в забавачките.

“Единственият начин да решаваме проблема с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места. За да можем да продължим строителството, поисках и промени в две наредби, които ще ни позволят да строим в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини”, каза Фандъкова и добави, че за промените е настоял и премиерът Бойко Борисов.

Става дума за промени в Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини, тази за устройството и дейността на детските ясли и кухни и здравните изисквания към тях, както и за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

Те ще позволят не само на София, но и на другите градове да решат проблема с недостига на места, при положение че повечето терени, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. Останалите все още свободни терени са с ограничена площ и неправилна геометрия.

По тази причина те не могат да изпълнят сегашните изисквания за строителство на детски градини. В момента според нормите сградите на училища, детски градини и ясли трябва да се проектират на 15 м разстояние от уличната линия и съседните имоти. За да се спази това изискване, в повечето случаи се налага сградите да се разположат в центъра на терена, което пък изземва мястото за площадки за игра в южния двор.

Отпадането на тези изисквания ще позволи детски градини да се строят на по-малки терени, както и към някои от съществуващите да се направят нови пристройки и така да се приемат повече деца.

Други промени дават зелена светлина детски градини и ясли да се правят в други сгради - жилищни или офис. В този случай детските заведения могат да се разположат на първите 2 надземни етажа. Изискването е те да са с отделен вход, като при определени ситуации се допуска и общ вход за цялата сграда.

Освен че ще се реши проблемът с недостига на места, в мотивите за промените се посочва, че така ще се намали паразитният трафик в градовете, защото ще се позволи изграждането на новите детски заведения близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите - административни и обслужващи сгради, бизнес и индустриални паркове.

Ще се създаде и възможност за придобиване на собственост на детски градини от общините за сметка на учредено право на строеж върху общински терени.

С промените ще се разреши в тези детски градини, които не са в самостоятелни сгради, обслужващите помещения да са в подземния или полуподземния етаж, а административните - на третия.

Освен това се допуска спортните занимания да се провеждат и в специализирани спортни бази, но при осигурен транспорт за децата.

Изискванията за кухненски блок остават, когато храната се приготвя на място в детското заведение.

Променят се и параметрите на оградите на детските заведения - те ще са с височина до 2,20 м, за да спират опити за вандалски прояви. В момента те трябва да са с максимална височина 1,60 м. Когато детската градина е в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта, ползвана от съответната забавачка, включително и само на площадките за игра.

Преди седмица главният архитект на София Здравко Здравков даде и конкретни примери как сегашните изисквания свиват възможността за строителство на детски градини с повече групи. Такъв е случаят с градина в “Горна баня”, която е за 3 групи, след като изискванията за отстояние “изяли” мястото за поне още една.

Промените са пуснати за обсъждане до 16 юни. Според арх. Здравков след приемането им много лесно ниските тела на блокове в “Студентски град” могат да се преустроят във филиали на детски градини.

Интерес към изграждане на забавачки в офис сгради проявявали и инвеститори, които искали да осигурят места за децата на служителите си.