Назад

Разрешенията за строеж в София са вече онлайн

07.05.2020 г., с. 5

Столичната община пусна новата си онлайн услуга за издаване на разрешително за строеж в града. На сайта на общинското Направление „Архитектура и градоустройство" вече може да се заяви електронно искане за издаване на разрешение от главния архитект на столицата не само за цялостно застрояване, но и за допълване, пристрояване, надстрояване на жилищни и нежилищни сгради.

Електронно заявяване става през регистриран потребителски профил на електронната страница на НАГ. Там подробно е обяснено как се създава профилът с видео.

За новата услуга съобщи в началото на февруари кметът Йорданка Фандъкова.

Тогава тя обясни, че общината работи за увеличаване на дигиталните услуги с цел да се улеснят гражданите. В кметството вече има създаден ресор дигитализация,иновации и икономическо развитие. „Работим в няколко приоритетни стъпки: първо - най-използваните услуги, които не са дигитални, да се дигитализират, да се модернизира системата и да се увеличи броят на дигиталните услуги, необходими на гражданите и бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка", обясни тогава кметът.