Назад

Районните кметове в Столицата ще преценяват има ли нужда от КПП по кварталите

20.03.2020 г., стр. 3

107 вече с коронавирус у нас

БАН: При спазване на мерките до 2-3 месеца ще свърши кризата

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

107 са вече заразените от коронавируса у нас. Две положителни проби има от Пловдив, 2 от Смолян и 7 от София. Единият от случаите в столицата е на заболял, прибрал се от Банско. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг във връзка с разпространението на заразата снощи. Един е тежкият случай.

Вчера стана ясно, че в България има и трета жертва на COVID-19. Става дума за възрастната пациентка с инсулт и коронавирус, настанена в „Пирогов". Жената е приета от болница „Св. Наум" с инсулт, била е на 82 години.

СРЕД НОСИТЕЛИТЕ НА ВИРУСА ИМА И ДЕТЕ НА 8 ГОДИНИ

То няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е дал положителна проба. "Всъщност нямаме болно дете, затова не можем да следим подобряване на състоянието", каза ген. Мутафчийски.

В Инфекциозна клиника е настанено друго дете с висока температура, прибрало се от Германия. То обаче не е с коронавирус, посочи ген. Мутафчийски.

Междувременно стана ясно, че мъж с положителна проба за COVID-19, направена с бърз тест, който трябва да е под карантина, е избягал от „Пирогов" в нетрезво състояние. Мъжът бил намерен в безпомощно състояние и пиян. След като е бил закаран в спешната болница, му е взета и бързата проба. Още преди да бъде хоспитализиран, той избягал. Намерен е по-късно на Централна гара и е върнат в „Пирогов".

Двама пациенти с положителна проба за коронавирус са установени в Пловдив, съобщи още шефът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Единият се намира в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Той е мъж на 39 години, завърнал се от Англия. Постъпил е в клиниката на 13 март, петък. Пробата му е изпратена в Стара Загора в понеделник, 16 март. В момента е в добро състояние. Другият пациент с положителна проба не е в клиниката и за него информация ще могат да дават от РЗИ.

Трите случая в Смолян са под домашна карантина.

ЧЕТИРИМА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СА ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНА-ВИРУС В ИТАЛИЯ

и са приети в болница в областта Емилия-Романя, стана ясно вчера. По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние. Регистриран е и случай на заболял италианец, роден в България. Генералното ни консулство в Милано е в контакт с местните власти, за да провери случаите и евентуална необходимост от съдействие.

Първа прогноза за това кога ще приключи кризата с коронавируса направиха от БАН. От академията се включват с разработването математически модели, с които ще се дават прогнози как и с какви темпове ще се развива разпространението на коронавируса. Проф. Николай Витанов от БАН отбеляза, че мерките на правителството работят.

„Ако карантината се спазва, след три седмици ще имаме хубави новини относно броя на заболелите, а до 2-3 месеца ще може да се поздравим със справянето с кризата", прогнозира Витанов. Мутафчийски изтъкна, че въвеждането на математически модели ще помогне на работата на Щаба.

Софийската районна прокуратура указа на кметовете на райони при Столичната община и началниците на районни управления при СДВР да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора, съобщиха от държавното обвинение.

Другите цели са констатиране на нарушения, свързани с нарушаването на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от рискови държави с оглед ограничаване на контактните им лица. Мярката е във връзка с информацията, разпространявана в медиите, за струпване и движение на групи от хора - повече от двама възрастни, в квартали на София, население лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения, в  нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България.