Назад

Радев:" Ако на управляващите не им харесва, да се замислят"

21.02.2020 г., стр. 5

Президентът посрещнат с освирквания и викове „Предател!" в Русе

„Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление."

Така президентът Румен Радев коментира вчера искането на ГЕРБ да се извини за освиркванията пред Паметника на Васил Левски в София  на 19 февруари вечерта. В организираното като непартийно шествие в памет на Апостола, чийто  патрон стана Радев, се включиха депутати от  БСП начело с лидерката им Корнелия Нинова, червени симпатизанти, активисти на организацията БОЕЦ, националистическата партия „Възраждане" на Костадин Костадинов. Те освиркаха Йорданка Фандъкова и крещяха към нея „Мафия", а след това приветстваха Радев при словата на двамата, посветени на Апостола. Наложи  се Радев да спре и да помоли присъстващите да замълчат.

В четвъртък президентът бе в Русе за честванията на 142-годишнината от освобождаването на града. Там обаче самият държавен глава бе  посрещнат с освирквания. „Предател!", „Оставка!" и дюдюкания се чуха на централния площад „Свобода", докато Радев крачеше към стълбите  на Паметника на свободата. Оттам той произнесе словото си за историческата дата. В Русе бе и Корнелия Нинова, но не се появи на честването за разлика от включването й в шествието редом  до Радев в столицата предишната вечер.

„Имаме нужда и от вашата младежка непримиримост, тъй като в обществото ни има дефицит на нетърпимост към ниското качество на управление  и злоупотреби", обърна се Радев към младежи, с  които разговаря в общината. Демократичните промени получиха тласък през 1987 г. от младите хора в Русе, припомни им той. „Сега също сме изправени  пред проблемите за чистия въздух, за екологията, за политическото безвремие, а Европа се развива с  бързи стъпки и ние не можем да си позволим да  изоставаме в качеството на живот", заяви той.

Държавата днес била длъжник на младите.