Назад

Пуснаха водата от р. Блато към полето, за да не пострадат къщи в Нови Искър


12.01.2021 г., с. 3

 

Пуснаха водата от р. Блато към полето, за да не пострадат къщи в Нови Искър

Всички реки в София с покачени нива заради обилните дъждове

 

Нивата на всички реки в София са повишени.

Данните се следят денонощно. Най-критична е ситуацията в район „Нови Искър“, където във всички населени места има наводнени дворове и мазета на къщи, както и голяма територия земеделски земи. 60 сигнала за завирявания и наводнени дворове и мазета в Требич, Мировяне и Житен, както и за паднали клони са подадени към Столичната община до ранния следобед вчера.

Заради критичната ситуация с река Блато в „Нови Искър“ столичният кмет Йорданка Фандъкова отиде на място и отложи планираното за понеделник представяне на бюджет 2021 на София.

Там със специално разрешение от „Напоителни системи“ бе отворена дигата на реката, за да може водата да се насочи към полето и така от наводнение да бъдат спасени близките къщи и дворове.

С директора на „Напоителни системи“ взехме решение да отворим дигата, за да може водата да се оттича към полето и да намалим нивото на реката. Това се случва на още няколко места, за да минимализираме щетите в населените места, обясни Фандъкова.

Вчера бяха изградени и 100 м изкуствени диги. Екипи на пожарната и на общинската аварийна дирекция отводняваха дворове и мазета. Заради завиряване под моста в кв. „Курило“ бяха отклонени автобусните линии 23 и 26. С цел безопасност е евакуирано семейство от една къща в „Нови Искър“. Аварийните екипи са помогнали и на два закъсали автомобила.

В понеделник започна и контролирано изпускане на общинските язовири „Суходол 2“, „Иваняне“ и „Мрамор“.

Според Фандъкова основната причина за ситуацията са обилните дъждове и скатните води, които се стичат в реките.