Назад

Пуснаха третия лъч на метрото в София

28.08.2020 г.
 

Пуснаха третия лъч на метрото в София

Новата линия е една от най-модерните в Европа, автоматизираните влакчета пътуват от „Красно село“ до Орлов мост за 7 минути
 

Първият етап от третия лъч на метрото, който свърза „Хаджи Димитър“ и „Красно село“, бе официално открит.

На церемония на спирка „Медицински университет“ кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на „Метрополитен“ Стоян Братоев и транспортния министът Росен Желязков прерязаха лентата на новата 8 км отсечка с 8 станции. Първите желаещи да се качат на новата метроот-сечка го направиха в сряда (26 август) в 14 часа.

Шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев поздрави всички за новата придобивка на София.

„В днешения момент се забравят изхразходваните нерви. Имам чувството, че по-хубаво от това не може да се направи“, каза Братоев.

От своя страна министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че днес е ден за поздрави, но и за благодарност към всички участвали е реализирането на проекта. „Целта на всички усилия е да се предостави добра услуга за софиянци“, каза още Желязков. Кметът на София Йорданка Фандъкова честити на всички новата придобивка за града. Тя изрази благодарност към жителелите на града, строителите на подземната железница, правителството, общинския съвет; както и на Европейската комисия. Фандъкова цитира и поздравително писмо на комисаря по регионалното развитие Елиза Ферейра. „Този проект трябва да обединява независимо партийните интереси“, категорична бе Фандъкова и обяви, че вече може да се обяват процедурите за следващия етап на третия лъч. „Днес е презник, но от утре продължаваме да работим“, каза кметът.

Очакванията са новата метро-отсечка да се ползва от 60 хиляди души. По новата линия машинистите ще са с ограничени функции, защото влаковете имат автоматичен режим на работа. Освен това на новите станции ще има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които ще разделят пероните и влака.

С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото ще станат 43, а дължината на линиите ще достигне 48 км.

Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

„С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото“, пише Борисов.

По думите му това била най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата. По сложни терени се строи и Южната дъга на София, магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“ и газопроводите.

Във видеото към поста си пък Борисов изтъква, че това метрото е едно изключително съоръжение. Убеден е, че стотици хиляди хора на ден ще ползват софийското метро.

Американското посолство ни похвали за подземната железница

Американското посолството ни похвали за метрото в столицата. Това става ясно от пост, публикуван в официалната Фейсбук страница на дипломатическата мисия у нас. „Ние, служителите на Посолството на САЩ, сме големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София. Много се радваме, че днес ще бъде открита новата трета линия на метрото. Честито, София - с нетърпение очакваме да пътуваме с него“, пишат от посолството.