Назад

Пуснаха нови 2,5 км от Южната дъга

02.11.2020 г., с. 8

Участъкът свързва АМ „Тракия” с разклона на "Околовръстното" при Герман

 

От вчера сутринта бе пуснато движението по част от новопостроената южна дъга на Софийския околовръстен път, който свързва магистрала „Тракия“ с пътен възел Герман.

Отсечката е дълга 2,5 км и е част от реконструкцията на 6-километровия участък между „Младост“ и магистрала „Тракия“.

Пътят има по 3 ленти за движение във всяка посока,

а при пътен възел„Лозен“ ще се използват и локалните платна.

Работата по останалите близо 4 км продължава, като предстои полагане на последния асфалтов пласт. С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, което стартира през октомври м. г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма“ и „Тракия“, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

Напредъкът по проекта е съгласно приетия график, като до момента са изпълнени 65% от предвидените строително-монтажни работи. 6-километровият участък по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят, се очаква обектът да завърши по-рано.

След завършването на този проект единственият сектор от столичното околовръстно, който остава в старите си габарити е отсечката от резиденция „Бояна“ до пътния възел при източния край на автомагистрала „Люлин“. От другите инфраструктурни пътни проекти в близост до столицата, почти шест месеца по-рано от предвиденото по договор се очаква да приключи строителството на участъка от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница и през този месец по 17-километровата отсечка ще може да се пътува. До края на ноември ще приключи и ремонтът на първите 3,8 км от Северната дъга (старото околовръстно шосе на София) в района на гр. Нови Искър и Требич. През следващата година ще продължи обновяването на още около 17 км от трасето от пътния възел със Северната скоростна тангента до пътния възел с „Ботевградско шосе“ - общо 20 км дълго чакан ремонт от столичани.