Назад

Пускат рейс на ток до Симеоновския лифт

08.01.2020 г., стр. 15

ВАЛЕРИ РОЕВ

20% от автобусите в София ще са електрически до края на следващата година.

Такава цел обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова вчера при пускането на нов електробус по линия 123, чийто маршрут се удължава от 17 януари и вече ще се движи от „Слатина" през „Студентски град" до лифта на Симеоново. Намаляват се и интервалите на движение по линията от 50 на 25 минути. Новите електробуси са бързозарядни - за зареждането на батерията на един от тях на станцията в „Гео Милев" са достатъчни само 7 минути, след което рейсът може да измине целия си маршрут.

През февруари ще бъдат пуснати и още две електрически линии - 84 и 184, които обслужват летището. Заложила съм създаване на още 10 електролинии. Целта е до края на 2021 г. 20% от автобусите в София да са електрически, посочи Фандъкова.

Разходи

Електробусите са най-чистият градски транспорт с нулеви емисии и са с най-ниски експлоатационни разходи, изтъкна още кметицата. Според нея по-високата цена за закупуването на електрически автобуси впоследствие се избива. „Да, първоначалните разходи са по-големи, но експлоатационните са в пъти по-ниски. Това е посоката, в която вървят европейските   столици", коментира Фандъкова.

Заместник

Тя представи вчера новия си заместник-кмет по транспорта Кристиян Кръстев, който беше служебен транспортен министър в кабинета на Марин Райков. Две от основните му задачи на новия пост ще са оптимизиране и синхронизиране на разписанията на градския транспорт и пускане на довеждащия транспорт, разкри Фандъкова. Самият довеждащ транспорт също ще се състои от минибусове на ток, които трябва да извозват гражданите от квартала им до близката станция на метрото или спирка на трамвая.