Назад

Пускат повече влакчета, за да няма струпвана на хора

25.03.2020 г., стр. 4

Метрото ще се движи на 4 минути и половина

Въпреки извънредното положение третата линия тръгва през май

Столичното метро пуска допълнителни влакове и интервалът между тях ще е 4 минути и половина. Промяната се наложи, за да няма струпване на хора в час пик, обясни инж. Ангел Джоргов, началник на управление „Инвестиционна дейност“ в „Метрополитен“ ЕАД.

„До днес влакчетата са на 6 минути, а от утре сутрин интервалът става на 4 минути и половина“, обясни инж. Целта на мярката е да има по-малко пътници във влакчетата и хората да са на разстояние един от друг.

От „Метрополитен“ отчитат, че в края на миналата седмица пътниците са намалели 7 пъти.

Всички зони, през които минават хората, постоянно се дезинфекцират и почистват.

„Вечер след 24:00 часа до 04:00 сутринта се извършва основно дезинфекциране и почистване с по-голямо количество препарати“, увери инж. Ангел Джоргов.

Междувременно шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев заяви, че въпреки извънредното положение, третият лъч на метрото ще стартира по план през май. „Има известни пречки, но все пак очакваме третия лъч да бъде официално пуснат през май“, каза инж. Братоев и обясни, че има забавяне от страна на „ Сименс“, защото са изтеглили работниците си.

Пускането в експлоатация на третата отсечка на метрото се очакваше до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи. В края на 2019 г. инж. Братоев заяви, че се очаква официално третият метролъч да бъде пуснат през април-май. Става въпрос за трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч.