Назад

Пускат пет станции от третия лъч на метрото през май

05.02.2020 г., стр. 7

Първите пет странции от третия лъч на метрото в София ще бъдат пуснати през май. Това съобщи шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. Той обясни, че първите станции от новия лъч на подземната железница, на които ще се качат софиянци са „Красно село“, бул. „България“, „Медицински университет“, НДК и бул. „Патриарх Евтимий“.

„В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км, с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график през май. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има. Станциите са готови, вървят изпитания на влаковете“, обясни Братоев пред "Монитор". Той не контректизира точна дата, но заяви, че по принцип пускането на нови станции се комбинира с празник като даде за пример Деня на Европа, който честваме на 9 май или Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Братоев съобщи също, че три месеца след това ще бъдат пуснати и метространциите при „Орлов мост“, на театър „Зад канал“ и на бул. „Владимир Вазов“. „През късна есен ще открием последните 4 км от първия етап на третия лъч, които ще бъдат в „Овча купел“ и Горна баня“, каза Братоев.

При откриването на третия лъч се очаква 600 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки. Машинистите, които ще управляват новите влакове по третата линия на метрото се обучават на специален тренажор. По новата линия те ще са с ограничени функции и именно заради това се обучават и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците. Освен това на новите станции ще има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,5 м, които ще разделят пероните и влака.