Назад

Промени в столицата: Постоянният адрес вкарва в детска градина


22.01.2021 г., с. 9

 

Промени в столицата                  

Постоянният адрес вкарва в детска градина

Приоритет остава децата да бъдат приети най-близо до дома им

Кандидатстването е до 7 май

 

Четири, а не три точки вече ще дават на дете, което живее над 3 години на постоянен адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. Три вместо две точки пък ще дават за непроменян повече от 3 години настоящ адрес. Промени на територията на Столичната община няма да се считат за промени. Това каза зам.-кметът по култура и образование в Столичната община Тодор Чобанов, който провери ремонта и разширението на 20 ДГ „Жасминов парк“.

„Остават двете точки, които са отделен критерий за кандидатстване в градина, която се намира в административния район на адреса“, заяви Чобанов и посочи, че приоритет остава децата да бъдат приети в градини, които се намират най-близко до дома им. По думите му в края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май, уточни зам.-кметът. Още тогава ще влязат в сила промените, които се отнасят за 4- и 5-годишните.

От думите му родителите на неприети деца ще бъдат подпомогнати с паричната помощ, която ще получават от държавата и тя ще бъде в размер на 3000 лв. на година и подчерта, че един от етапите ще преминава през общината, която ще трябва да потвърждава, че едно дете не е прието, а втората стъпка ще преминава през социалните служби. Чобанов разкри, че обмислят кандидатстването за тази помощ да става онлайн. Стана ясно още, че общината планира до края на годината да отворят 13 обекта, които в момента са във фаза строеж.