Назад

Пролетният базар на книгата пак на открито пред НДК

23.06.2020 г., с. 16

 

Пролетният базар на книгата пак на открито пред НДК

 

Много читатели навярно си спомнят с носталгия 2018-а, когато Пролетният базар на книгата се проведе на открито пред Националния дворец на културата. За тяхна радост тази година книжното изложение отново ще бъде навън, в парка пред НДК. То започва днес от 10 часа (официалното откриване е в 17 ч.) и ще продължи до 28 юни, неделя, включително.

Вълнуваща разходка сред хиляди книги очаква читателите. В базара ще бъдат представени повече от 110 български издателства и книготърговци. Изложбената площ надхвърля 1000 кв. м, разпределени в 23 шатри. В рамките на шестте дни на Пролетния базар на книгата специални предложения за всички възрасти ще зарадват посетителите. Събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

Работното време на базара от днес до събота е от 10 до 20 ч., а в неделя-до 19 ч.

Преди дни организаторите от Асоциация „Българска книга'' отчетоха спад между 50% и 70% при продажбите на книги за периода март-май тази година в сравнение със същия период на миналата. Според 40% от участниците в проведената анкета ключова причина за спада е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за повече от 30 дни в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Планираните нови заглавия и допечатки бяха отложени от 60% от издателите. Ето защо от бранша изпратиха до министъра на културата Боил Банов писмо с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане. Сред тях са намаляването на ДДС за книгите да се превърне в постоянна мярка, разработването на специален механизъм за финансова подкрепа на книжарниците и др. От АБК подкрепят предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на федерацията на европейските и международните книготърговци за въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книга в книжарниците, и програми за обогатяване на книжните фондове на обществените институции.