Назад

Проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН:"Ще знаем наесен ръст, килограми и от какви болести са страдали неолитните хора"

29.05.2019 г., стр. 14

"Открихме и детски гроб, но той не е толкова добре запазен"

ДАРИНКА ИЛИЕВА

- Проф. Николов, разкажете повече за скелета, който открихте на неолитното селище в кв. „Слатина"?

- Преди няколко дни имахме индикации, че излиза един гроб в участъка, който проучваме. Това са спасителни разкопки, защото ще се строи сграда в границите на неолитното селище, които са определени със заповед на министъра на културата. Работим вече 2 месеца и утре (днес -б.а.) ни е последният ден. И както обикновено става, интересните неща се появяват накрая. Показа се този скелет, почистили сме го.

Не мога да кажа дали е на мъж, или жена, може би е на възрастна жена.

Зъбите са сравнително добре запазени, липсват само предните. Погребана е в обичайната поза - свита, или както се нарича, хокер - краката са леко свити напред и са извити от колената назад, явно са били вързани, защото подбедрицата е много стегната и ръцете са пред гърдите. Хокер наляво и е много добре запазен скелет. За 34 г. разкопки на неолитното селище това е едва третият скелет, който откриваме, и той е най-добре запазен.

Много редки са гробовете от това време -най-ранният неолит

Знаете, че това е най-старото неолитно селище на територията на Софийското поле, едно от най-древните на Балканите и е едно от най-големите.

Този човек е принадлежал към хората, които създават първата европейска цивилизация - на най-ранните земеделци и скотовъдци в Европа и която всъщност дава всички иновации на Средна и Западна Европа през 6-ото и 5-ото хилядолетие. Затова скелетът е толкова важен.

От това време на територията на страната има общо 50-60 намерени досега гроба, скелетните останки на много малко от тях са запазени. Затова сега останките от този гроб ще се дадат за различни анализи и изследвания - датиране с радио-въглероден метод, изследване на костите, за възраст, височина, тегло на човека и болести, от които е боледувал. Всичко това ще се изследва и ще ни даде много важна информация за тези хора.

- А открихте ли някакви предмети в гроба?

- Няма гробен инвентар. По принцип има много рядко. От другите два гроба само в единия, който е бил на момиче на около 16 г., погребано в жабешка поза в гробна яма, имаше кремъчно острие и пинтадера - особен печат, чието значение все още не е ясно. По принцип в този ранен период много рядко е поставян гробен инвентар.

Интересното е, че гробът се намира в периферията на селището, до останките от една къща и на метър и половина от него тази сутрин (вчера - б.а.) открихме детски гроб. Също е до тази къща, но е сериозно унищожен. Това, че двата гроба са в периферията на селището, е интересно, както и другите намерени гробове до момента - също. За целия този период от 500-600 г. на времето на първите земеделци и скотовъдци и на слатинското селище са намерени едва 50-60 гроба. А това са, да не кажа милиони, но поне 1 милион души, които са живели и са починали. И те са погребани някъде, но още не знаем къде. Няма некрополи. Само гробовете в селищата, за които говоря. Това е един изключителен научен проблем, който засега няма отговор. Но този гроб все пак подсказва, че в селищата може би са погребвани деца и жени.

- А къде са мъжете?

- Ами мъжете ги няма.Има отделни гробове, които са мъжки, но на възрастни хора. Обикновено в селищата са погребвани възрастни хора и деца. Според мен останалите са изнасяни извън селището или са изгаряни, без да са погребвани останките.

- Кога се очакват първите данни от изследванията?

- Вероятно през септември ще имаме данни за датиране, височина, тегло, възраст и болести на човека.