Назад

Проект в Столичната библиотека за литература от САЩ


25.02.2021 г., с. 9

 

Н. Пр. Херо Мустафа откри модерна тийн лаборатория

3D моделиране и дизайн сред възможностите

Американският кът е важен, защото дигитализацията е бъдещето, посочи US посланикът

 

Новата инициатива на Столичната община за дигитална лаборатория за тийнейджъри с геймърски компютри и таблети, 3D принтери и очила откри посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа. Модерното пространство ще се помещава в Столичната библиотека и е дарение от Американското посолство.

Херо Мустафа заяви, че проектът е много близък до сърцето й, защото Столичната библиотека е първото място, което тя е посетила, идвайки в България, и допълни, че Америка е направила голямо дарение от книги.

Тя се надява новото място за тийнейджъри да стимулира всички да четат и да научат повече за литературата на САЩ. Херо Мустафа припомни, че от 2000 г. се изгражда това силно партньорство със Столичната библиотека.

„Положи се началото на дигиталната тийн лаборатория, защото това е бъдещето. Чрез нея ще можем да доставим възможност за триизмерно моделиране. Аз самата имам две дъщери и не мога да си представя какъв би бил животът им без досег до съвременните технологии“, заяви посланикът.

Тя посочи, че американски центрове от същия тип има в Пловдив, Велико Търново и Варна.

Зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов, който също бе част от откриването, посочи, че Столичната библиотека е една от най-бързо растящите културни институции в България. Той подчерта, че дори в пандемията не стихва мотивацията, че читателите имат нужда от такъв тип дигитализация, която да кара столичани да четат повече. Чобанов благодари на посолството на САЩ.