Назад

При равен брой точки в е-системата в София


28.05.2021 г., с. 4

 

При равен брой точки в е-системата в София

Тото излъчва късметлиите за 1-ви клас

Машината джурка случайни числа, мястото на първи тур не се пази

Записваме хлапето и с електронен подпис

 

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Електронен жребий ще определи кой се класира за първи клас в училищата, където има опашка от желаещи с равен брой точки.

Това стана ясно вчера в Столичната община ден преди затварянето на е-системата за първо класиране. Свободните места тази година са 11 778, а кандидатите са 10 555. От тях 3160 са деца, които имат само една-единствена кандидатура само в едно училище. 2079 имат кандидатура в две училища и 5316 деца са с три или повече кандидатури, съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Софтуер

За разлика от предишни година, където лотарията се провеждаше в училищата, където присъстваха родители, сега това ще върши софтуерът, който генерира случайни числа. Първо класиране ще бъде обявено на 4 юни. Ако не се запишат в училището, където са приети, децата губят мястото си, но могат да посочат същото училище и за второ класиране, обясниха от Столичната община. Керезов подчерта, че при всяко следващо класиране родителите отново трябва да посочат училищата според техните собствени желания.

Алгоритъм

От общината внесоха разяснението, защото по-рано бе представен алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас. Там се посочва, че децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че не са приети на първо класиране или родителите не го запишат в училището, където е класирано, в определения срок за записване. Всички родители, които имат квалифициран електронен подпис, ще могат да запишат децата с него. Диян Стаматов, директор на 119 СУ и общински съветник, посъветва родителите, посочили само едно желание, преди затварянето на системата днес в 18:00 часа да добавят поне още две.