Назад

Пренасят през София 300 л. вода в секунда за Перник

24-31.01.2020 г., стр. 15

„Студена" достига мъртвия си обем до десетина дни

Валери Роев 

Триста литра юда в секунда ще бъдат насочвани от София към Перник, след като бъде изградена водопроводната връзка през Мало Бучино.

Това стана ясно на заседание на комисията по иженерна инфраструктура към Столичния общинския съвет, на което присъстваха трима министри - икономическият Емил Караниколов, регионалният Петя Аврамова и на екологията Емил Димитров, както и кметовете на София и Перник -Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров. Необходимите за Перник количества юда ще бъдат осигурени от язовир „Белмекен". Оттам те ще се пренасят до захранващия столицата яз. „Бели Искър", откъдето през Рилския водопровод ще стигат до бъдещата връзка към Перник през Мало Бучино. „Водата, която ще предадем на Перник, в никакъв случай не е софийска", изтъкна екоминстърът Емил Димитров.

„Ще подкрепя само решение, което дава 100% гаранция за софиянци. За мен интересите на софиянци са на първо място. На няколко километра от нас обаче има граждани, които буквално бедстват", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на доклада за изграждане на новата водопроводна връзка.

„Близо месец сме в бедствено положение. Обемът на язовир „Студена" е на критичен минимум. Ежедневно продължава да пада , каза от своя страна пернишкият кмет Станислав Владимиров. По думите му се, очаква до 10 дни язовирът да достигне мъртвия си обем, а изграждането на реверсивно трасе е единствената възможност за перничани. „Надявам се, че ще ни подкрепите в този критичен момент", обърна се той към столичните общински съветници. Владимиров посочи, че може някой ден и обратно Перник да доставя вода на София, колкото и невероятно да звучи това сега

София ползва 400-500 хил. кубика вода на денонощие, а Перник, докато е в режим -между 22 и 27 хил., съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той сметна, че софиянци за два дни изразходват вода колкото Перник за месец. 75% от снабдяването на столицата идва от язовир „Искър", а останалите 25% от „Бели Искър" по Рилския водопровод, през който ще минава юдата за Перник.

Рилският водопровод е оразмерен да пренася 1700 литра в секунда, а миналата година сме подавали средно 932 л/сек, посочиха от „Софийска юда". Сега се планира увеличение на количеството с още 300 литра в секунда, а не до пълния капацитет, посочиха от дружеството като изтъкнаха, че това дори ще подобри качеството на водата и ще я опресни.