Назад

Премиерът Бойко Борисов:"Отваряме заведенията на открито"

04.05.2020 г., стр. 3

От 11 май има готовност децата да тръгнат на ясли и детски градини

На масата „Наздраве!“ с до 4 души

С щаба нямахме обструкции за терасите и заведенията на открито -дори една трета от заведенията да отворят, пак са работни места. Това съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов. А няколко часа по-късно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за работата на ресторантите и кафенетата, плувните басейни, спортните игрища и начина на провеждане на шофьорските курсове. „По тази тема трябват много ясни правила. Вече го има в други държави. Всяко едно от тези неща важи до момента, в който се спазва, ако не - отменяме заповедта. Така че виждате не само умоляваме, действително разчитаме на дисциплината. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Той няма да мине поне година - две“, заяви още Борисов. Още вчера заведенията започнаха да мият и да приготвят масите за първите посетители.

В заповедта на Ананиев се казва, че от 6 май може да отворят ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейните заведения и кафе сладкарници. Масите трябва да са подредени на не по-малко от 2,5 метра разстояние, а на тях може да има до четири лица или от едно семейство. Персоналът трябва да е с маски, а след всеки посетител да се почиства с дезинфектант. От Българската агенция по безопасност на храните ще определят и други изисквания за въпросните обекти до 5 май.

„Труд“ научи, че от 11 май има готовност да бъдат отворени за работа и детските ясли и градини. Все още от Националния оперативен щаб изчакват да видят какво ще се случи в страните, които вече са направили това. Ясли и детски градини в няколко европейски държави, вече заработиха, а в други ще бъдат отворени в близките дни. Пред „Труд“ водещи експерти отбелязаха още, че няма да се изискват нови изследвания на деца при отварянето на яслите и забавачките, тъй като се разчита на изолацията, в която са били.