Назад

Премахнаха графити от Дома на военноинвалидите в столицата


 14.08.2020 г., с. 7

 

Премахнаха графити от Дома на военноинвалидите в столицата

Фасадата на Дома на военноинвалидите в София е почистена от графити и нецензурни надписи. Инициативата е на Столичния инспекторат. Допреди няколко дни фасадата на сградата, която се намира на ул. „Христо Белчев" № 21, беше нацапана.

След отправена молба от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за няколко часа са били отстранени над 50 кв. м нецензурни надписи и драсканици.

От инспектората използвали специализирана система за премахване на графити Ghibli Skid Silent. Преди това почистили фасадата на къщата на ген. Георги Попов - герой от Балканската и Първата световна война.

Дом-паметникът на военноинвалидите е поредното знаково място в столицата, почистено от инспектората. Построен е в периода 1936 - 1947 г., а тази година Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отбелязва 105 г. от учредяването си.

Любопитен факт е, че сградата на ул. „Христо Белчев" е проектирана по образец на прочутия Дом на военноинвалидите в Париж, издигнат от Луи XIV и посветен на пострадалите френски войници.

От началото на 2019 г. досега почистените от графити и нецензурни надписи площи са повече от 4000 кв. м. През последните години Столичният инспекторат почисти къщата музей на Иван Вазов, на летеца Петър Манолев, на автора на химна „Върви, народе възродени" Стоян Михайловски и други.