Назад

Предпочитат да има място за паркиране

20.04.2021 г., с. 21

Предпочитат да има място за паркиране

Най-желани В София са домовете до 80 хил. евро

 

Търсят къщи с двор в столицата на стойност до 500 хил. евро

 

Най-много сделки в южните квартали

 

Най-търсени от купувачите в София са двустайните апартаменти с площ около 60-70 кв. м на етап в строеж с цена от 55 хил. евро до 70 хил. евро, както и завършените жилища с цена от 65 хил. евро до 80 хил. евро. След тях се нареждат тристайните жилища с площ 90-110 кв. м на цени от 85 хил. евро до 100 хил. евро за незавършено строителство и от 120 хил. евро до 160 хил. евро за завършено, показват данни на компания на пазара на имоти. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти. Предпочитано от купувачите е новото строителство пред старите апартаменти. Освен това най-желани са имотите, които осигуряват и възможност за паркиране. Все по-често купувачите дори търсят жилища с възможност за паркиране на два автомобила.

Купувачите разчитат както на лични средства, така и на банкови кредити. Много често дори хората, които имат цялата необходима сума за покупка на апартамент, взимат и банков кредит, защото не искат да похарчат голяма сума от спестяванията си, а лихвите са много ниски. Така им остават пари в брой за обзавеждане, а освен това запазват част от спестяванията си за други непредвидени разходи. Най-често целта на купувачите е придобиване на първото им жилище или инвестиция на спестяванията. Традиционно българите виждат в недвижимите имоти една от най-добрите възможности за инвестиции.

Има голям интерес и към къщи с двор в София с цена в диапазона от 300 хил. до 500 хил. евро. За къщи в района около София най-често дават между 60 хил. евро до 150 хил. евро. Конкретната цена зависи от местоположението и състоянието на имота.

Най-желаните квартали на столицата остават южните, като има засилен интерес и към централните и източните райони. В южните квартали търсят повече имоти „на зелено“, а в централните и източни райони преобладават сделките със завършени и обзаведени имоти.

Инвеститорите купуват парцели за жилищно строителство на територията на София. Търсят предимно парцели с възможност за построяване на сгради от 1500 до 6000 кв. м разгърната застроена площ (РЗП). Предприемачите предпочитат да дадат на собственика на терена няколко апартамента от новата сграда. Но при сделките коментират и смесени варианти за частично плащане на пари в брой.