Назад

Правнучката на Валери Петров чете негова приказка в НДК

29.05.2019 г., стр. 32

500 заглавия са изложени на щанда на издателство „Труд"

Катерина - 10-годишната правнучка на големия майстор на словото Валери Петров, прочете няколко страници от неговата книга „Пук!" пред десетки деца, събрани в Мраморната зала на НДК. Сама си го е избрала! Оказа се, че стихчето: „Това детско и звънко морето е тънко..." е точна нейна „подсказка" към фантазията на класика. Така се ражда приказката „Пук!" - тя е за едно момиченце, което слуша приказки, пускайки стотинки в уличен телефонен автомат. „Какво е това телефонна кабина", попита водещата на събитието, на което представи пред децата поредица книжки на Валери Петров. Последва мълчание, макар мнозина да казаха, че са чели или гледали творби на класика, който догодина щеше да навърши 100 години. Наложи й се да им обясни това непознато за тях старомодно приспособление. Срещата с творчеството на известния писател и преводач бе част от програмата на Международния литературен фестивал за деца и младежи под мотото „Четем заедно", който съпътства

Пролетния базар на книгата в НДК (до 2 юни) със свободен вход.

Тази година той е посветен на детската книга и това много зарадва кмета на София Йорданка Фандъкова, която откри „голямата книжарница" заедно с министъра на културата Боил Банов. Тя поздрави децата от вокална формация „Таласъмче", както и големия майстор на илюстрацията - 95-годишния Любен Зидаров - може би най-възрастният художник в този жанр в света, който нареди изложба. Фандъкова избра няколко детски „непромокаеми" книжки за своя внук - може да му чете дори в банята.

Още преди да се открие базарът, вече имаше опашка пред щанд 203 на издателство „Труд". На успех се радваха разказите на Димитър Шумналиев „Любов и черен пипер" - авторът раздаде автографи, новелата на Боян Биолчев „Преселението" - драматичен разказ за човешката съдба в нечовешки времена, която ще има премиера днес от 18 ч, стойностните мемоарни книги, забавните книжки с приключения на страхливия вълк Гошо на Чичо Ники, луксозни енциклопедии.