Назад

Правят забавачки на партера и в маломерни терени

Вдигат оградите над 1,6 метра

Правят забавачки на партера и в маломерни терени

До 2023 г. осигуряват всички деца над 3 години в София

Детски градини вече ще могат да се изграждат на партерните етажи на съществуващи или новопроектирани сгради.

Разрешава се и строителството на забавачки на терени с по-малка площ и неправилна форма. Това предвиждат промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование на Министерството на регионалното развитие, които вече са факт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в страницата си във Фейсбук. Промените идват по нейно предложение. Наредбата е подписана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и е публикувана в „Държавен вестник“.

„Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детските градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. „Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков. В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените отстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля“ посочи Фандъкова.

„На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира, както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда“, поясни още кметът.

Регламентира се броят на детските площадки - по една самостоятелна за всяка група. По настояване на Фандъкова за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите. Досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е това да е минималната височина на оградата.

По думите на столичния кмет в момента се довършва новата тригодишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще бъдат разкрити над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще могат и да се увеличат. „Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3-годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите“, посочи Фандъкова.