Назад

Правят канализация на „Витоша“ и Банкя


17.12.2020 г., с. 6

 

Правят канализация на „Витоша“ и Банкя

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Проект за изграждане на канализация в квартали в 5 района на София за 140 млн. лв. ще гласуват днес столичните общинари. Той трябва да стартира през 2021 г.

Канализация ще се прави в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Сердика“. Столичната община ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, уточниха от пресцентъра на СОС.

ВиК мрежа ще се прави в крайградската зона „Симеоново - Драгалевци“, в кварталите „Бенковски“, „Кръстова вада“ и в части от районите „Обеля“, „Банкя“ и „Нови Искър“.

Общината вече подготвя и техническите спецификации на първите проекти.

Общата стойност на разработените проекти е над 13 млрд. лв.

СОС трябва да гласува и първата у нас наредба за градската среда. Документът въвежда правила за всеки етап на планирането, проектирането, изграждането и оборудването на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли в София. Собствениците на имоти ще трябва да се съобразяват с изискванията при ремонт на фасадите, пристрояване и надстрояване.

С наредбата се приемат стандарти за шрифт на София, информационните табели, туристическата навигация и за визията на фасадите в част от центъра - по ул. „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „6-ти септември“, „Шишман“ и „Ген. Паренсов“. Предстои да се изработят и стандарти за осветлението, градското обзавеждане, спирките и др.

За нарушение на новата наредба санкциите са от 200 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 2000 лв. за юридически.