Назад

Безвъзмездна помощ от САЩ за „Топлофикация София"


28.05.2021 г., с. 9

 

ПРАВЯТ ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ

Безвъзмездна помощ от САЩ за „Топлофикация София"

План на Общината за възможностите за модернизация

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на Агенцията за търговия и развитие на САЩ г-жа Ино Ибонг и Н. Пр. посланикът на САЩ г-жа Херо Мустафа подписаха споразумение за безвъзмездно финансиране за плана на Столична община за анализ на възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на „Топлофикация София" ЕАД. Анализът ще бъде извършен от екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото, ръководен от водеща международна инженерингова компания.

„Приемам с огромна благодарност безвъзмездната помощ от Агенцията за търговия и развитие на САЩ. Експертният анализ ще определи пътя за стабилизиране и модернизация на „Топлофикация София", която осигурява топлоснабдяване на почти 1 млн. столичани. Сърдечно благодаря на Н. Пр. Херо Мустафа и нейния екип, които работиха активно за осигуряването на тази стратегическа помощ за София", каза Фандъкова.

В рамките на проекта ще се проучат всички възможности за модернизация на топлоп-реносната мрежа в София. В следващите месеци експертите от САЩ ще посетят съоръженията на „Топлофикация София". Очаква се работата по създаването на плана да приключи до края на 2021 г.