Назад

Нова услуга в столицата от днес:пращат ни SMS, ако ни вдигнат колата

21.01.2020 г., стр. 6

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) въвежда нова SMS услуга за шофьорите, чиито автомобили са принудително преместени на наказателен паркинг в столицата, съобщиха от там. Новата услуга ще започне да работи от днес.

От номер 1902 ще се изпраща кратко съобщение, че колата е вдигната с паяк и е преместена на съответния наказатален паркинг, като ще се посочва неговият адрес, както и допълнителна връзка към сайта на ЦГМ и горещия телефон на контактния център. Съобщението ще се изпраща на телефона, от който последно е пуснато валидно съобщение за паркиране на въпросната кола в зона за платено паркиране. Текстът на SMS-a пък ще е изписан на латиница.

Целта на промяната е да се даде максимално информация на шофьорите в столицата и тя да е полезна за тях. По този начин ще се спести време, средства и емоции у водачите, които по някаква причина са нарушили правилата при паркиране. Несвоевременното освобождаване на автомобила от специализиран паркинг, може и да доведе до натрупване на непосилна сума за собственика й, предупредиха от Центъра за градска мобилност. В момента собствениците на возилата, освен че трябва да заплатят глоба за вдигането с паяк на стойност 60 лв., дължат и по 2 лв. на всеки час, в който колата им е прекарала на паркинга.

Има случаи, в които водачите не търсят колите си с дни и не знаят, че те са на наказателен паркинг, добавиха от ЦМГ. Досега SMS се изпращаше само при поставяне на скоба, независимо дали престоят в зоната за паркиране е платен с талон или съобщение.