Назад

Поръчват оригинални материали като преди 100 г. за банята в Банкя, отваря през май догодина

16.07.2019 г., стр.8

След ремонта за 8 млн. лева ще има и 25-метров басейн

"Ремонтът на минералната баня в Банкя ще приключи през май 2020 г."Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера, след като го инспектира.

Строително-ремонтните дейности започнаха през ноември 2018 г. Средствата за възвръщането на автентичния вид на сградата - паметник на културата, бяха осигурени, след като общината продаде правото на строеж на хотел в близост. Частната компания ще стопанисва хотела 35 години, после той трябва да премине под управлението на общината.

В автентичния си вид ще бъдат възстановени фасадите, двата басейна, подовете и дървените съблекални. Ще се реставрират и използват старите материали, а където не достигат, ще се поръчат нови от фабрика в Чехия, която е произвела оригиналните преди повече от 100 години.

"Ще се изгради нов 25-метров басейн, като за него ще се търси външен инвеститор. Той ще е в задната част на банята, там сега е паркингът", обясни кметът на Банкя Рангел Марков, който бе заедно с Фандъкова вчера на проверката.

"Общината ще даде банята за стопанисване на външна фирма, избира се между 5 варианта за модела, по който да стане това", съобщи Марков.

"През 2019 г. инвестираме над 20 млн. лв. за използването на минералните води на София", напомни столичният кмет. "Възраждаме знакови бани и обекти, а най-знаковият като архитектурна стойност е в Банкя, тук инвестицията е 8 млн. лева", подчерта тя.