Назад

Полиция пази тържищата, затварят ги, ако не спазват мерките

10.04.2020 г., стр. 2

Еднопосочно движение на пазарите в София

Стара Загора отвори автогарата си, Горна Оряховица – млечната кухня

Валери Роев

Еднопосочно движение се въвежда за посетителите на пазарите в София.

Разпореждането е на кмета на града Йорданка Фандъкова във връзка със създаването на организация, с която да се гарантира спазване на всички мерки срещу разпространението на CОVID-19. По-рано премиерът Бойко Борисов предупреди, че пазарите ще се затварят, докато не се създаде такъв ред, какъвто има в магазините -спазване на дистанция и дезинфекция на влизане и излизане.

Организация

Ръководствата на пазарите в София трябва да въведат контролиран достъп с цел да не се допуска присъствието на голям брои хора, както и да организират задължително еднопосочно движение - отделен вход и изход на пазара, за да не се смесват потоците от хора. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства, се казва в заповедта на кмета Йорданка Фандъкова.

Пазарите трябва да се почистват и дезинфектират регулярно. Ръководствата на пазарите имат задачата и да информират продавачите и потребителите, включително и чрез информационни табели, за необходимостта от предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им и спазването на мерките.

Забелязва се влошаване по спазване на мерките по пазарите, топлото време допринася за това, констатира вътрешният министър Младен Маринов. Не е моментът да наказваме, а да се пазим един друг, каза Маринов, който съобщи, че всяка вечер му докладват колко акта са написани и как с подобряване на времето те стават повече. Премиерът Борисов обясни, че МВР и здравните инспекции ще направят график за контрол на тържищата.

Кметове

По-рано тази седмица кметовете в почти цялата страна отвориха пазарите за земеделска продукция. Това стана, след като в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Още на следващия ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров отмени част въведените допълнителни противоепидемични мерки. Автогарата в Града на липите, която беше затворена, възобнови работа от сряда. От днес, 10 април, се възстановява обслужването на междуградските автобусни линии. Движението на рейсовете до селата в общината пък беше ∙възобновено още вчера. Отпадна и вечерният час в Стара Загора. Почти в цялата страна отварят пазарите за земеделска продукция.

Сред местата, които са го направили, са Момчилград, Левски, Карнобат, Благоевград, Враца, Елин Пелин, Казанлък, Карлово, Видин Монтана и др., съобщиха от националното сдружение на общините. В Горна Оряховица работи млечната кухня, но само с доставки до дома.